Άγνωστες σελίδες ηρωισμού και δόξας

Άγνωστες σελίδες ηρωισμού και δόξας

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 238η

ΘΕΜΑ: Επέτειος 28.10.1940 - 31.05.1941 : Άγνωστες σελίδες ηρωισμού και δόξας.

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Η θρυλική εθνική επέτειος, που θα γιορτάσουμε στις 28 Οκτωβρίου, άρχισε το πρωΐ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και ετελείωσε στις 31 Μαΐου 1941. Πρώτη επιτέθηκε εναντίον της χώρας μας η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, που ηττήθηκε και γελοιοποιήθηκε από τον Στρατό μας, ο οποίος ελευθέρωσε ολόκληρη σχεδόν την Βόρειο Ήπειρο, δίνοντας την ελπίδα της νίκης εναντίον του "Άξονα" στην καταφοβισμένη και υπόδουλη σ' αυτόν Ευρώπη. Και θα πετούσαμε, κυριολεκτικά, στην θάλασσα τους Ιταλούς, αν δεν ερχόταν σε βοήθειά τους η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, η οποία μας κήρυξε, χωρίς αιτία και λόγο, τον πόλεμο, στις 6 Απριλίου 1941.

Η τιτάνια εκείνη σύγκρουση έγινε στα σύνορα Ελλάδος - Βουλγαρίας, στα περίφημα Οχυρά της "Γραμμής Μεταξά". Εκεί γράφτηκαν απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού από τους ελάχιστους υπερασπιστές του Ρούπελ και των άλλων Οχυρών ενάντια στις σιδερόφρακτες γερμανικές μεραρχίες. Κι' όταν πιά οι Γερμανοί κυρίευσαν την ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκίνησαν την πολυαίμακτη γι' αυτούς "Μάχη της Κρήτης", στις 20 Μαΐου 1941. Η Μάχη αυτή έληξε με την ολοκληρωτική κατάληψη της Μεγαλονήσου, στις 31 Μαΐου 1941. Από κεί και μετά άρχισε η Αντίσταση του Ελληνικού Λαού κατά της τυραννίας του ναζισμού.

-Β-

Σ' αυτό το μεγάλο διάστημα των επτά μηνών, συνέβησαν αρκετά γεγονότα ηρωισμού, που έδειξαν το αδάμαστο φρόνημα των Ελλήνων και την αγάπη τους για την ελευθερία. Ένα απ' αυτά, που ελάχιστοι το γνωρίζουν, είναι η ηρωική έξοδος των πρωτοετών της Σχολής Ευελπίδων για την Κρήτη, όπου βρέθηκαν στο πεδίο της ιστορικής "Μάχης της Κρήτης". Κι' αυτό, γιατί τους εμψύχωνε το έμβλημα της Σχολής τους : "Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης".

-Γ-

Στις 23 Απριλίου 1941, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Κυβέρνηση, έφυγαν για την Κρήτη, προκειμένου να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον των ναζιστών Γερμανών, ενώ στην Αθήνα, κάποιοι αετονύχηδες άρχισαν να μαζεύουν διάφορα αγαθά, για να γίνουν αργότερα οι διακινητές τους στην απάνθρωπη και φοβερή "μαύρη αγορά". Όμως, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) οι νεαροί πρωτοετείς Ευέλπιδες, αντίθετα με τους παραπάνω, ποθούσαν να δώσουν το πιο πολύτιμο που είχαν, δηλαδή την ζωή τους στην Ελλάδα.

Στην διαταγή του Διοικητού της Σχολής, ότι "η Σχολή Ευελπίδων θα παραμείνη στην Αθήνα και θα εκτελή αστυνομικά καθήκοντα", οι 300 νεοσσοί Ευέλπιδες απαντούν με μια φωνή : "Αρνούμεθα να εκτελέσουμε την διαταγή και να παραδοθούμε στους Γερμανούς" !Κανείς δεν μπορούσε να μεταπείση τους Ευέλπιδες, γιατί ο ενθουσιασμός τους ήταν απερίγραπτος. Και, βέβαια, αυτό δεν ήταν απειθαρχία, αλλά ο φλογερός πατριωτισμός των γενναίων εκείνων παιδιών.

-Δ-

Έτσι, τα μεσάνυχτα της 23ης προς την 24η Απριλίου 1941, οι Ευελπιδες, με τα αυτοκίνητα της Σχολής τους, ξεκινάνε για την αθανασία. Κι' ενώ η γερμανική προπαγάνδα, που μεταδίδεται διά μέσου του γερμανοκρατούμενου ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, αναφέρει ότι οι γενναίοι εβομβαρδίσθηκαν από τα γερμανικά Στούκας και καταστράφηκαν ολοσχερώς, εκείνοι με πολλές δυσκολίες και κινδύνους έφθασαν στις 28 Απριλίου 1941 στην περιοχή των Χανίων, όπως μετέδιδαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λονδίνου και της Μόσχας.

Κι' εκεί, στην Λεβεντογέννα Κρήτη, τα νεαρά, αλλά γενναία αυτά Ελληνόπουλα, σαν άλλοι 300 του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, πολέμησαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, μαζί με τον αδάμαστο Κρητικό λαό και τους Νεοζηλανδούς και Άγγλους συμμάχους. Κάποιοι σκοτώθηκαν και κάποιοι επέζησαν κι' έγιναν αργότερα, μετά την απελευθέρωση, Ηγήτορες του Στρατού μας.

-Ε-

Δόξα και τιμή για τους γενναίους εκείνους πρωτοετείς Ευέλπιδες της Τάξεως 1940-41. Δόξα και τιμή για την Ελλάδα, που έχει τέτοια παιδιά. Εμείς, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι και οι σύγχρονοι νέοι μας, αν, ο μη γένοιτο, το καλέσουν οι περιστάσεις, θα φανούν αντάξιοι συνεχιστές της γενιάς του 1940-41. Γιατί η Ελληνική Ψυχή συνεχίζει να ζη. Ευχή μου και θερμή προσευχή μου είναι οι νέοι μας να αγαπούν τον Χριστό, την Εκκλησία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βόρειο Ήπειρο. Χρόνια πολλά σε όλους, ευλογημένα και αγωνιστικά, κάτω από την Αγία Σκέπη της Παναγίας μας.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου