Οκτώβριος του '91 - Ο μήνας διαμαρτυρίας των Βορειοηπειρωτών για τα ελληνικά σχολεία

Οκτώβριος του '91 - Ο μήνας διαμαρτυρίας των Βορειοηπειρωτών για τα ελληνικά σχολεία

Οκτώβριος 1991, ο μήνας διαμαρτυριών για το άνοιγμα σχολείων στη μητρική γλώσσα

Μετά τις αρνήσεις της Κυβέρνησης για το άνοιγμα ελληνικών σχολείων στην πόλη των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, καθώς και στα χωριά με μεικτό πληθυσμό, που συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, βάση τις νομοθετικές διατάξεις, στους νομούς : Αγ. Σαράντα, Δέλβινο και Αργυρόκαστρο οι διαμαρτυρίες και οι πιέσεις τόσο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όσο και των γονέων και μαθητών για ν' ανοίξουν ελληνικά σχολεία εντατικοποιήθηκαν πάρα πολύ. Τα προεδρεία των Παραρτημάτων και το Γενικό Συμβούλιο έστειλαν εκκλήσεις προς το λαό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να είναι συσπειρωμένος και πανέτοιμος για να διεκδικήσει το ποθούμενο:

Η πρώτη έκκληση του Προεδρείου της Ομόνοιας Παραρτήματος Αγίων Σαράντα για το σχολικό αυτό πρόβλημα έχει ως εξής:

Προεδρείο της Ομόνοιας νομού Αγ. Σαράντα

ΕΚΚΛΗΣΗ

1.10.1991

Η πόλη των Αγ. Σαράντα σήμερα ξημέρωσε στο πόδι. Όπως ποτέ άλλη φορά. Όλος ο ελληνικός πληθυσμός είναι σε ανησυχία. Τα μικρά παιδιά σήμερα δεν πήγαν στο σχολείο. Όλος ο πληθυσμός βρέθηκε σε συμπαράσταση των μαθητών και των δασκάλων. Γιατί; Γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν τα αιτήματα τους για άνοιγμα του σχολείου στη μητρική γλώσσα.

Σε γενική αποχή βρίσκεται στο μεταξύ και όλος ο πληθυσμός αυτού του νομού, όπως και ο νομός Αργυροκάστρου, δηλαδή όλη η ελληνική μειονότητα σήμερα δίνει τη μεγάλη μάχη.

Τι ζητάει; Τα σχολεία της στη μητρική γλώσσα, σύμφωνα με τα διεθνείς ντοκουμέντα της ΔΑΣΕ.

Από την Άνω Λεσινίτσα μέχρι το Φοινίκη, από το Βρυώνι μέχρι το Κακοδίκι, από το Αλύκο μέχρι τα Εξαμίλια, από τα βουνά και τους κάμπους η φωνή της Ομόνοιας είναι: Θέλουμε ν' ανοίξει σχολείο στη μητρική μας γλώσσα. Τίποτε άλλο. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Ο ελληνισμός είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει Η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε τα Διεθνείς Ντοκουμέντα. Αλήθεια αυτές οι υπογραφές θα είναι υποκρισία;

Έλληνες μειονοτικοί, μικροί και μεγάλοι. Η πάλη μας θα συνεχιστεί Ο αγώνας μας δεν θα πάει χαμένος. Ή τώρα ή ποτέ,. Το δίκιο είναι μαζί μας. Τα μικρά ελληνόπουλα πρέπει να μάθουν χωρίς άλλο τη γλυκιά τους μητρική γλώσσα. Πως μπορείς ν' αφαιρέσεις από τα αθώα μας μικρούλικα παιδάκια την ελληνική λαλιά που τους έδωσε ο Θεός;

Έλληνες μειονοτικοί. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός. Όλοι στον αγώνα, Ο αγώνας μας δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Το δίκιο είναι μαζί μας. Όλος ο πολιτισμένος κόσμος είναι μαζί μας.

Για να συνεχίζουν τις επόμενες μέρες κι άλλες διαμαρτυρίες με το αποκορύφωμα του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Αγίων Σαράντα στις 13 του Οκτώβρη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου