Έτοιμο δηλώνει το Κόσοβο να φιλοξενήσει τους Αφγανούς

Έτοιμο δηλώνει το Κόσοβο να φιλοξενήσει τους Αφγανούς

Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να στεγάσει προσωρινά Αφγανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα φοβούμενοι την εκδίκηση των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani σε ανάρτησή της στο Facebook την Κυριακή είπε ότι από τα μέσα Ιουλίου, το Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε την ετοιμότητά του να δεχτεί για να φιλοξενήσει πολίτες του Αφγανιστάν, κατόπιν αιτήματος του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον αντίκτυπο της φυγής, της δίωξης και της ζωής υπό τον τρόμο. Το Κοσσυφοπέδιο θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και προστασία σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», δήλωσε η Osmani. Είπε ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες θα εξεταστούν από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας και πρόσθεσε ότι θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι να κανονιστεί η τεκμηρίωσή τους για τις αμερικανικές βίζες μετανάστευσης.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Luan Dalipi δήλωσε στα ΜΜΕ την Κυριακή ότι έχουν έρθει σε επαφή με τις ΗΠΑ για την προστασία των Αφγανών προσφύγων, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση απαιτεί σοβαρές υλικοτεχνικές, τεχνικές, ασφαλιστικές και κοινωνικές προσπάθειες. Είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο κύριος σύμμαχος του Κοσσυφοπεδίου και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «όλα θα τελειώσουν καλά» σε σχέση με την στέγαση των Αφγανών προσφύγων.

Το αμερικανικό State Department εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το Κοσσυφοπέδιο ενώνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες καλώντας «όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και τακτική αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα».

Επίσης ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τους ζήτησε να αξιολογήσουν εάν θα μπορούσε η Αλβανία να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης για έναν αριθμό Αφγανών προσφύγων των οποίων ο τελικός προορισμός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν θα πούμε« Όχι », όχι μόνο επειδή μας το ζητούν οι μεγάλοι σύμμαχοί μας, αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία», έγραψε ο Rama στο Facebook.

Η κίνηση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας να προσφέρουν προσωρινή στέγη στους Αφγανούς που έχουν διαφύγει έχει επαινεθεί από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ σε Tweet της χθες χαιρέτισε την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να δώσει προσωρινό ασφαλές καταφύγιο σε όσους εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επίθεση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Ο λαός της Αλβανίας δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο τι σημαίνει «BESA». Έχετε τον σεβασμό και τις ευχαριστίες μας», έγραψε η Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στο Twitter. Επίσης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madeleine Albright ευχαρίστησε την Αλβανία, τον Καναδά, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία που προσέφεραν καταφύγιο στους Αφγανούς συμμάχους, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, λέγοντας ότι ελπίζει και περιμένει ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου