Τι θα γίνει με την ιστορική Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς στην Ήπειρο;

Τι θα γίνει με την ιστορική Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς στην Ήπειρο;

Μεγαλόπνοα σχέδια, που ξεκινούν από την ίδρυση Θεολογικής Σχολής και φτάνουν μέχρι τη λειτουργία Εκκλησιαστικής Ακαδημίας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, έχει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος για τη Βελλά.

Όπως αποκάλυψε, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του καθιερωμένου Ανταμώματος των Βελλαϊτών, στόχος του είναι να παραμείνει η Βελλά ένα κέντρο εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με τη λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών από το επόμενο έτος να μην καλύπτει τις προσδοκίες. «Ίσως ο Θεός θέλει από μας κάτι άλλο. Ίσως να μη θέλει να είμαστε συνεχώς εξαρτημένοι από το άρμα του κράτους, αλλά να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μοντέλο εκκλησιαστικής παιδείας, όπως έκανε πριν από 110 χρόνια ο Σπυρίδων. Θα πρέπει να το ξαναδούμε και ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και με Αμερική και με Γερμανία, να κάνουμε μια Ακαδημία, που να είναι ανεξάρτητη από το κράτος και να είναι συνδεδεμένη με άλλα πανεπιστήμια. Δε λέω ότι θα γίνει, γιατί θέλει πολλή δουλειά, ούτε γίνεται με το κουμπί αυτό το πράγμα, αλλά ήδη έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση και, αν το κράτος δε δεχθεί την πρόταση που κάναμε και θα κάνουμε και πιο εμπεριστατωμένα, με τη βοήθεια και επιστημόνων, για Θεολογική Σχολή, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα τέτοιο μοντέλο εκκλησιαστικής παιδείας», τόνισε.

Νέες βολές κατά της Ιεράς Συνόδου

Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δε δείχνει διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του σε σχέση με τη στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στα ζητήματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και κατά βάση με την επιλογή της να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τη μεταφορά της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών από τη Βελλά στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μάξιμος χαρακτήρισε θετική τη λειτουργία της Σχολής από την άποψη ότι θα την επιλέγουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν κληρικοί και θα υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε Θεολογική Σχολή μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, αλλά κυρίως γιατί δε θα κλείσει εντελώς η Βελλά.

«Δόξα τω Θεώ που δεν έγινε το χειρότερο σενάριο που ζητούσε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή να κλείσει εντελώς η Βελλά. Και στις 22 Ιουνίου και στις 14 Ιουλίου επέμεναν όχι μόνο να κλείσει η ΑΕΑ και το Λύκειο, αλλά να μην έρθει ούτε η ΣΜΥΚ. Αυτό δεν το πέτυχαν. Η πίκρα μας είναι μεγάλη γι' αυτό που μας έκανε η Σύνοδος. Δεν περνά αυτό το πράγμα έτσι. Θα πρέπει να πω ότι για την αντίδρασή μου η Σύνοδος μου έστειλε γράμμα, με το οποίο με επιπλήττει και μου ζητά να ζητήσω συγγνώμη για τον τρόπο που μίλησα. Εγώ ό,τι είπα, το πίστευα και το εννοούσα. Δεν είπα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο απ' αυτά που πίστευα και πιστεύω. Είμαι μοναχός και πρέπει να ταπεινώνομαι, δεν έχω πρόβλημα. Αν θέλουν να με ταπεινώσουν, ζητώ συγγνώμη, δεν έχω κανένα πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων θέλησε, επίσης, να ευχαριστήσει την υπουργό και τον γενικό γραμματέα Παιδείας για τη λειτουργία θεματικού ΔΙΕΚ στη Βελλά, το οποίο θα έχει επτά τμήματα γεωργικής κατεύθυνσης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Πωγωνίου για τη συνεργασία στο εγχείρημα αναστήλωσης των παραδοσιακών μύλων και στη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής, που θα καταστήσει τη Βελλά και τη γύρω περιοχή πόλο έλξης για επισκέπτες.

Σε βαρύ κλίμα

Παρά την αισιοδοξία του Μητροπολίτη, το κλίμα στο Αντάμωμα των Βελλαϊτών ήταν βαρύ και πένθιμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι μοιράστηκαν μάσκες σε μαύρο χρώμα.

Την ανάγκη να βρεθεί τρόπος λειτουργίας μια σχολής υψηλού επιπέδου στη Βελλά, επισήμανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας πως υπάρχει η βούληση από τους φορείς της περιοχής. «Θεωρώ ότι η φωνή μας είναι τόσο δυνατή, που αυτοί που σήμερα δημιούργησαν το θέμα χωρίς πολύ να σκεφτούν, έκαναν λάθος. Η ιεραρχία έκανε τα λάθη της, μέχρι εκεί φτάνει. Τώρα εμείς εδώ στην περιοχή όλοι μαζί να αγωνιστούμε να δώσουμε αυτό που πρέπει και που ξεκίνησε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων.

Για άδοξο τέλος και έλλειψη σεβασμού σε μια πετυχημένη πορεία 110 χρόνων έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει ότι υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία τα τελευταία χρόνια. «Αυτό δε σημαίνει όμως ότι σταματάς μια λειτουργία, Η πολιτεία έπρεπε να θεραπεύσει αυτή τη δυσλειτουργία και να δώσει μια ακόμη ευκαιρία να λειτουργήσει με καλύτερο τρόπο η Βελλά. Δεν το έκανε. Και προτίμησαν να κλείσουν μια ιστορία 110 χρόνων. Ευτυχώς θα λειτουργήσει η Σχολή μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που δε μας ικανοποιεί ιδιαίτερα αλλά κάτι είναι και αυτό. Θα λειτουργήσει και το δημόσιο ΙΕΚ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το υπουργείο Παιδείας και την παλιά λειτουργία της σχολής Βελλάς. Είμαστε ιδιαίτερα λυπημένοι. Και πολύ περισσότερο οι Βελλαΐτες που πέρασαν από εδώ», ανέφερε, με τους προέδρους των Ενώσεων Αποφοίτων Κλέανδρο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Φλώρο να τον επιβεβαιώνουν στις δηλώσεις τους.

Πηγή: agon.gr


Σχόλια