Ανακάλυψη τάφων στην Πρεμετή - Για μεσαιωνικά ευρήματα κάνει λόγο η Υπουργός Πολιτισμού

218003440_2969155896661336_8584983745372123431_n

Συναγερμό προκάλεσε η ανακάλυψη μαζικών τάφων στην Πρεμετή, κατά την διάρκεια έργων στο οδικό δίκτυο της περοχής, ενώ η Αντικομμουνιστική Ένωση της πόλης, καθώς και άτομα των οποίων γονείς και συγγενείς αγνοούνται λόγω της δολοφονίας τους από το καθεστώς Χότζα, αναφέρουν πως τα οι συγκεκριμένοι τάφοι αφορούν τους θαμμένους ανθρώπους τους.

Ωστόσο, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από ειδήμονες με προτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, οι τάφοι δεν αφορούν τους δολοφονηθέντες αντιφρονούντες του καθεστώτος, αλλά εύρημα της μεσαιωνικής περιόδου στην περιοχή.

Για την εν λόγω υπόθεση θέση έλαβε και η Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας, Έλβα Μαργκαρίτι, αναφέροντας τα εξής:

«Ένας μεσαιωνικός τάφος ανακαλύφθηκε στην Πρεμετή! Κατά την παρακολούθηση των εργασιών για την εφαρμογή του σχεδίου Task 5, «Για την ανάπτυξη του αστικού τουρισμού Μπερατίου – Πρεμετής, ήρθαν στο φως μερικοί τάφοι. Η Γενικήν Διεύθυνση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Αργυροκάστρου, ανέλαβε την άμεση παύση των εργασιών και στις 07.07.2021 οι ειδικοί μας πραγματοποίησαν την επιτήρηση και την αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, πιθανολογείται πως έχουμε να κάνουμε με έναν τάφο της μεσαιωνικής περιόδου. Στην χθεσινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου της Υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συζητήθηκε και καθορίστηκε η πραγματοποίηση αρχαιολογικής ανασκαφής διάσωσης από πλευράς του Εθνικού Ινστιτούτου, για τους εντοπιζόμενους τάφους. Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, θα παρουσιαστούν για συζήτηση στην επερχόμενη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου».

Παρά την ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού, το γεγονός ότι στην Αλβανία παραμένουν αγνοούμενοι άνω από 6 χιλιάδες άνθρωποι που καταδυνάστευσε και δολοφόνησε το κομμουνιστικό καθεστώς, εγείρε μεγάλο θέμα συζήτησης, ειδικά για τους συγγενείς τους που δεν έχουν έναν τόπο για να θρηνήσουν τους ανθρώπους τους.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι Έλληνες της μειονότητας, που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από το καθεστώς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου