Η Βουλγαρία περιμένει μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα με τα Σκόπια

Η Βουλγαρία περιμένει μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα με τα Σκόπια

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Svetlan Stoev συζήτησε με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ θέματα προτεραιότητας στην ημερήσια διάταξη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας, Περιβάλλον και Κλίμα, Μετανάστευση, η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

«Η Βουλγαρία υποστήριζε ανέκαθεν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ως χώρα στην περιοχή συνειδητοποιεί σαφώς ότι η πορεία προς την ΕΕ είναι ο ισχυρότερος παράγοντας στη μετάβαση στη δημοκρατική διακυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μας.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Svetlan Stoev τόνισε ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι σαφής, συνεπής και προβλέψιμη και δεν έχει αλλάξει. Δήλωσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση καθοδηγείται από τη θέση-πλαίσιο και τη δήλωση της Εθνοσυνέλευσης από τον Οκτώβριο του 2019. Η θέση μας απολαμβάνει επίσης την υποστήριξη του 85 τοις εκατό των Βούλγαρων πολιτών.

«Η Βουλγαρία έδειχνε πάντα βούληση για εποικοδομητικό και ρεαλιστικό διάλογο με τα Σκόπια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Stoev. «Αναμένουμε νομικές εγγυήσεις για συμμόρφωση με τη Συνθήκη του 2017 και εποικοδομητική απάντηση από τα Σκόπια για μια μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Stoev χαιρέτισε την έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον COVID-19 της ΕΕ και ενημέρωσε ότι οι βουλγαρικές αρχές εκδίδουν ήδη πιστοποιητικά συμβατά με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

«Πιστεύουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας, του τουρισμού και της διεθνούς κινητικότητας, ενώ η υιοθέτησή του δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε πρόσθετα εμπόδια, προνόμια, περιορισμούς και διακρίσεις», τόνισε. Όσον αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν κοινοτικό μηχανισμό ανταλλαγής εμβολίων, η Βουλγαρία δεσμεύεται να παρέχει εμβόλια στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το συντομότερο δυνατό και βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες.

Όπως αναφέρει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορία, σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο υπουργός Stoev τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εργάζεται ενεργά για την προσαρμογή του εθνικού σχεδίου, εστιάζοντας σε μελλοντικά προσανατολισμένα έργα που θα υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το περιβάλλον και το κλίμα ήταν επίσης από τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού Stoev. Τόνισε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει και εργάζεται σκληρά για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η χώρα μας έχει συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της ΕΕ για το κλίμα μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43,2% το 2018 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 25,2% της ΕΕ.

«Δεδομένης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την αύξηση του συνολικού στόχου της ΕΕ για το κλίμα έως το 2030, πρέπει να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικοοικονομικής και της αρχικής μας θέσης, επιβάλλουν αντικειμενικούς περιορισμούς στις φιλοδοξίες μας», δήλωσε ο Stoev. Διευκρίνισε ότι ένας τόσο φιλόδοξος στόχος πρέπει να υποστηριχθεί από ένα «πλαίσιο διευκόλυνσης» για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη μετάβαση.

Η συνάντηση του Υπουργού Stoev με τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ στη Βουλγαρία διοργανώθηκε από την Πρέσβη της Πορτογαλίας Ana Maria Coelho Ribeiro da Silva ως τελική εκδήλωση της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία λήγει στα τέλη Ιουνίου. Ο Υπουργός Stoev ευχαρίστησε την πορτογαλική Προεδρία για τις επιδέξιες και αποτελεσματικές κατευθυντήριες γραμμές στην κατάσταση της πανδημίας COVID-19, η οποία κατέστησε δυνατή τη διανομή 10 εκατομμυρίων επιταχυνόμενων δόσεων εμβολίων με πνεύμα αλληλεγγύης.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου