Ο Βούτσιτς κάνει λόγο για απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Κόσοβο

Ο Βούτσιτς κάνει λόγο για απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Κόσοβο

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε την Πέμπτη ότι μία από τις μεγάλες δυνάμεις θα ζητήσει την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από Κοσσυφοπέδιο (KFOR) καθώς και την αποστολή UNMIK των Ηνωμένων Εθνών.

«Αν αυτό συμβεί, θα ήταν καταστροφή», δήλωσε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug με έδρα το Βελιγράδι.

Επίσης ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο και θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Εκτός των άλλων, ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει τη χώρα από την οποία έλαβε τις πληροφορίες, ωστόσο είπε πως βασίστηκε σε «επίσημες πηγές». Η εντολή της προσωρινής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) καθορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμά του 1244 (1999).

Η εν λόγω αποστολή, βοηθά στη διασφάλιση των ήπιων συνθηκών ειρηνικής και φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες του Κοσόβου, αλλά και στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχει την έδρα της στην Πρίστινα και υποστηρίζεται από επιτόπια γραφεία στη Μιτρόβιτσα και στην Πέγια.

Η δύναμη του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η KFOR εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο στις 12 Ιουνίου, μετά την έγκριση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η KFOR αποτελείται αρχικά από περίπου 50.000 άνδρες και γυναίκες από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, χώρες εταίρους και χώρες εκτός ΝΑΤΟ υπό ενιαία διοίκηση και έλεγχο. Το βελτιωμένο περιβάλλον ασφαλείας επέτρεψε στο ΝΑΤΟ να μειώσει τα επίπεδα των στρατευμάτων της KFOR σε περίπου 3.500.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου