Ο Ράμα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν εξασφάλισε εμβόλια για την Αλβανία

Ο Ράμα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν εξασφάλισε εμβόλια για την Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα για ακόμη μια φορά μίλησε γiα αποτυχία από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διανείμει τα εμβόλια κατά του COVID-19 δίκαια, συμπεριλαμβάνοντας επίσης τα Βαλκάνια στις χώρες που θα το εξασφάλιζαν.

«Όσον αφορά τον σχεδιασμό πρόσβασης στα εμβόλια της Pfizer, η ΕΕ δεν έβλεπε πέρα από τα σύνορά της και άφησε τον εμβολιασμό ανθρώπων στην περιοχή μας στην τύχη τους ή σε αυτό που ονομάζεται «ευκαιρία διμερών συμφωνιών (με την Pfizer)», δήλωσε ο Ράμα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου της Δευτέρας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ο Ράμα είχε τοποθετηθεί ξανά κατά της ΕΕ για τον τρόπο διανομής των εμβολίων, παρενέβη ο Πρέσβης της Γαλλίας στα Τίρανα και διέψευσε ανοιχτά τα λεγόμενα του Ράμα και χαρακτήρισε την θέση του ως «ηθικά αδικαιολόγητη».

Στη σημερινή σύνοδο, το κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία με την Pfizer για περίπου 10.000 δόσεις εμβολίων. Ενώ η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως μυστική, ο Ράμα είπε ότι ορίζει ότι η Αλβανία μπορεί να ζητήσει έως και 500.000 δόσεις.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη δημοσίευση της συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Pfizer ζήτησε την κατάταξή της ως εμπορικού απορρήτου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να την δημοσιεύσει.

Προ ημερών η Αλβανία εξασφάλισε τα πρώτα 975 εμβόλια της Pfizer από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο σε αντάλλαγμα ζήτησε από τον Ράμα να μην την ονοματίσει, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο και άλλες χώρες να τους ζητήσουν εμβόλια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου