Οι οδηγίες του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στα σχολεία της ΕΕΜ

Οι οδηγίες του ελληνικού ΥΠΕΞ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στα σχολεία της ΕΕΜ

Ανεπίσημες, τηλεφωνικές οδηγίες του ελλαδικού Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο την ακύρωση κάθε δημόσιας εκδήλωσης τιμής για την 25η Μαρτίου στα σχολεία της επίσημης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, λόγω πένθους για την τραγωδία στα Τέμπη, διέρρευσαν. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, οι χοροί, τα τραγούδια και η παρέλαση που πραγματοποιείται (με τις δυο σημαίες), για τη μαρτυρική περίοδο της Τουρκοκρατίας (και ιδιαίτερα για την Ήπειρο που πνίγηκε στο αίμα κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης), συγκαταλέγονται στα event, στα folk festival ή στα πάρτι αποφοίτησης.

Κι ενώ διαρρέουν αυτές οι οδηγίες, το event της έκθεσης ζωγραφικών έργων του κ. Έντι Ράμα στο Ζάππειο, με πρωτοβουλία του κ. Δένδια, δεν φαίνεται να θυμίζει πένθος. Μόνο τιμές αρχηγού κράτους δεν έλαβε η υποδοχή των έργων του Αλβανού πρωθυπουργού.
Μήπως οι εγκέφαλοι των οδηγιών αυτών θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν το πώς το πένθος για τα Τέμπη δεν αφορά την έκθεση ζωγραφικής του κ. Ράμα ή το δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ομόλογό του και αφορά τις εκδηλώσεις μνήμης για το 1821 στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία;

ΥΓ: Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια επίδραση έχουν οι οδηγίες και μάλιστα στις δυο μειονοτικές Δημοτικές αρχές που διοργανώνουν την παρέλαση στις περιοχές τους. Πάντως το Σάββατο 18/03 το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ Κορυτσάς πραγματοποίησε την εθνική του γιορτή, παρουσία του Δημάρχου Κορυτσάς και του Έλληνα προξένου, ενώ πολιτιστικό συγκρότημα από το Λιτόχωρο συμμετείχε τιμώντας στην Κορυτσά το 1821.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου