Δένδιας: «Εσωτερικές διαδικασίες στην Αλβανία καθυστερούν την προσφυγή στη Χάγη»

Δένδιας: «Εσωτερικές διαδικασίες στην Αλβανία καθυστερούν την προσφυγή στη Χάγη»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αλβανία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη και στους λόγους καθυστέρησης της εφαρμογής της.

Ακολουθεί το απόσπασμα:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για προσφυγή στη Χάγη για καθορισμό ΑΟΖ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Γιατί δεν έχει προχωρήσει το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατά την τελευταία επίσκεψή μου στα Τίρανα, τον Δεκέμβριο, είχα την ευκαιρία να συζητήσω ενδελεχώς με την Αλβανή ομόλογό μου, Olta Xhaçka για την ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της πολιτικής συμφωνίας του Οκτωβρίου 2021, με στόχο τη σύνταξη του συνυποσχετικού για την παραπομπή, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του θέματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Η σύνταξη του συνυποσχετικού είναι ένα περίπλοκο τεχνικό-νομικό εγχείρημα. Στην αλβανική πλευρά υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Πιστεύω ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτα απ' όλα, για τις δύο χώρες, καθώς θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις. Δεύτερον, για την περιοχή, διότι θα δώσει το μήνυμα ότι οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να επιλύουν διμερή θέματα με φιλικό τρόπο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και τρίτον, για την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου