Κούρτι: Η εξομάλυνση με τη Σερβία διαχωρίζεται από την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Κούρτι: Η εξομάλυνση με τη Σερβία διαχωρίζεται από την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, τόνισε ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σερβία δεν πρέπει να συνδεθεί με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο Κούρτι εξέφρασε την άποψή του σε συνάντηση με εκπροσώπους της QUINT (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία).

"Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες και όχι στο Στρασβούργο", ενώ "η διαδικασία ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου - αξίες που η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου υιοθετεί", αναφέρει η ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξαν φήμες ότι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονται να εμποδίσουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ, κατόπιν εκστρατείας του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ο Κούρτι υπογράμμισε ότι η σύνδεση των δύο θεμάτων θα έβλαπτε τον διάλογο εξομάλυνσης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας τον ρόλο του ΣτΕ ως "θεσμού διατήρησης και προαγωγής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

...

Κόσοβο: Τραπεζικό λογαριασμό με 1.500 ευρώ δήλωσε στο πόθεν έσχες ο Αλμπίν Κούρτι

Η Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς στο Κόσοβο δημοσίευσε τα στοιχεία για το πόθεν έσχες από δημόσιους λειτουργούς για το έτος 2024. Ξεχωρίζει η λιτή περιουσία του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου,...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου