Ημερίδα Διαβούλευσης με θέμα «το μέλλον της Βορείου Ηπείρου»

Ημερίδα Διαβούλευσης με θέμα «το μέλλον της Βορείου Ηπείρου»

Φίλοι και φίλες από τη Βόρειο Ήπειρο, μέλη των βορειοηπειρωτικών Αδελφοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων, εκδόσεων και πάσης φύσεως σωματείων, οργανώσεων και φορέων "απ' Έδω" και "απ' Έκει", απανταχού Συνέλληνες και Φιλέλληνες,

σας καλούμε να συμμετέχετε ισότιμα στην ημερίδα Διαβούλευσης με θέμα "το μέλλον της Βορείου Ηπείρου", την Κυριακή στις 14 Απριλίου 2024, στο κτίριο της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, Κιλικίας 51 και Καισαρείας (πλησίον του metro Νίκαιας, δίπλα στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη), στις 10.30 το πρωί. Επιθυμούμε να γνωστοποιήσετε για αυτήν την προσπάθεια σε άλλα σωματεία, φορείς και πρόσωπα που εσείς γνωρίζετε, μας διαφεύγουν, και επιθυμούν να συμμετέχουν στη Διαβούλευση.

Φίλοι και φίλες,

ο Ελληνισμός διαπερνάται από κρίση ύπαρξης στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και στις γηγενείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται διεσπαρμένες σε άλλα μήκη και πλάτη. Η Βόρειος Ήπειρος βιώνει ένα είδος εθνοκάθαρσης και νέας κοπής διωγμούς από τις άμεσες και έμμεσες εντεινόμενες και διαχρονικές πιέσεις που ασκούνται στην ευρύτερη Κοινότητα, η οποία ξεπερνάει τις αυθαίρετα προσδιορισμένες μειονοτικές ζώνες. Παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην γενέτειρα, παρατηρείται μια αποστασιοποίηση – απομάκρυνση από τα ζητήματα που αποτελούν συνιστώσες του συνολικού βορειοηπειρωτικού ζητήματος.

Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και δημοκρατικού Συμβουλίου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιοί στην Αλβανία, με τακτικές συναντήσεις, αρχικά στην Αθήνα και ελπίζουμε αργότερα και σε άλλες πόλεις. Η αλλήλων γνωριμία, η όσμωση και η τόνωση των ψυχικών δεσμών Ελλαδιτών, Βορειοηπειρωτών, Κυπρίων κ.ά., οι εποικοδομητικές συζητήσεις είναι τα μέσα για τον συντονισμό των όποιων προσπαθειών. Δεν στοχεύουμε σε άλλον έναν φορέα – αντίθετα επιθυμούμε τη στήριξη των υπαρχόντων.

Επιθυμούμε στη Διαβούλευση του Απριλίου, την δημοκρατική συμμετοχή προσώπων, εκπροσώπων φορέων, σωματείων, οργανώσεων, κομμάτων, πρωτοβουλιών, οργανισμών, εκδοτών, συγγραφέων κλπ., που ελεύθερα από το βήμα, θα εκφράσουν τις προτάσεις τους για:

  1. την καλύτερη οργάνωση και στήριξη των βορειοηπειρωτικών κοινοτήτων στις εστίες τους
  2. τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των γηγενών Ηπειρωτών που διαβιούν στην Αλβανία ή ζουν στη διασπορά και
  3. τους εγγύτερους και απώτερους σκοπούς και στόχους που αφορούν την διευθέτηση του Ηπειρωτικού ζητήματος.

Θα δοθεί ίσος χρόνος προς τους ομιλητές που επιθυμούν να παρέμβουν ενώ θα διαβαστούν από το βήμα της Διαβούλευσης και οι προτάσεις άλλων, που για λόγους ανωτέρας βίας ή απόστασης δεν θα μπορούν να παραστούν ζωντανά. Η Διαβούλευση θα χωριστεί σε δυο μέρη: 1. Εισηγήσεις – (διάλειμμα) – 2. Δευτερολογίες, ερωτήσεις, απαντήσεις. Θα επιδιώξουμε να κρατηθούν πρακτικά όπως και να μαγνητοσκοπηθεί η διαβούλευση. Στο τέλος, σύμφωνα με την καταγραφή της ζώσας ή εξ αποστάσεως συμμετοχής, εκ μέρους μας, είναι πιθανόν να διατυπωθούν συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις.

Από πλευράς μας, την ημέρα της Διαβούλευσης έχουμε προγραμματίσει να υπάρξει μια μικρή τιμητική αναφορά στο ιστορικό δράσης της Επιτροπής για τη Βόρειο Ήπειρο, που λειτούργησε τη δεκαετία του '90 στο πλαίσιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών (Ε.Ε.Δ.Α.Λ.) καθώς και στον προσφάτως αποβιώσαντα πρωταγωνιστή της ΕΕΔΑΛ, Μιχάλη Χαραλαμπίδη (+ 27/3/2024).

Ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας.

  • ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ
  • Ο,ΤΙ ΈΧΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ "Οι Απ' Έδω"
για τον γηγενή και ιστορικό Ηπειρωτικό Ελληνισμό

28/3/2024

Για επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου