Υψηλές τιμές και αναγνώριση της ποιότητας σε διεθνές επίπεδο για τα ελληνικά κρασιά

Υψηλές τιμές και αναγνώριση της ποιότητας σε διεθνές επίπεδο για τα ελληνικά κρασιά

Η φήμη και η ποιότητα των ελληνικών κρασιών εκτοξεύονται στα ύψη, με τις τιμές τους να αυξάνονται σταθερά στις αγορές του εξωτερικού.

Η άνοδος αυτή αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη της στροφής προς premium χαρακτηριστικά στις ελληνικές σοδειές, ωθώντας παράλληλα προς τα πάνω την αξία των ελληνικών εξαγωγών συνολικά.

Πέρυσι, η μέση τιμή του ελληνικού κρασιού στις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές, εντός και εκτός ΕΕ, παρουσίασε άνοδο από 3,6% έως 5,8%. Αξίζει να σταθούμε σε μερικά εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία:

Άλμα 12,7% στις εξαγωγές προς τη Γαλλία, μια από τις πιο εξελιγμένες αγορές κρασιού στην Ευρώπη.
Αύξηση 6,4% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο ανταγωνιστικές αγορές κρασιού στον κόσμο.


Στη Γερμανία, την κύρια εξαγωγική αγορά της Ελλάδας, η οποία απορροφά πάνω από το ήμισυ των ελληνικών εξαγωγών, η τιμή ανά κιλό έφτασε τα 2,71 ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 6,4% σε σχέση με το 2022.

Η ελληνική οινοποιία βιώνει μια ραγδαία μεταμόρφωση, με την είσοδο πλήθους νέων αμπελουργών και την ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό. Τέσσερα ελληνικά οινοποιεία συγκαταλέγονται πλέον στα κορυφαία του κόσμου, σύμφωνα με το Wine & Spirits Magazine, ενώ κορυφαία διεθνή μέσα, όπως οι New York Times, έχουν υμνήσει τα ελληνικά κρασιά τα τελευταία χρόνια.

Η αδιαμφισβήτητη ανοδική πορεία των ελληνικών κρασιών αποτελεί μια λαμπρή εξέλιξη, φέρνοντας στο προσκήνιο την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και την απαράμιλλη γεύση τους, κατακτώντας επάξια μια θέση στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς.

Πτώση στην παραγωγή ελληνικών κρασιών

Ενώ η ανοδική πορεία των ελληνικών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού οφείλεται εν πολλοίς στην αναγνώριση της premium ποιότητάς τους, ένα ακόμα φαινόμενο συμβάλλει στην άνοδο των τιμών: η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού βίωσε μια από τις πιο δραματικές πτώσεις των τελευταίων δεκαετιών, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1961. Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με την παραγωγή να μειώνεται αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού υπολογίστηκε σε 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2022. Η Ελλάδα, με παραγωγή 1,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, παρουσίασε μείωση 45% σε σχέση με το 2022 και 50% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Η πτώση της παραγωγής στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις κατά την άνοιξη, που ευνοούν ασθένειες του αμπελιού, όπως ο περονόσπορος, και οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εν κατακλείδι, η ανοδική πορεία των ελληνικών κρασιών οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: την αναγνώριση της premium ποιότητας, την στροφή προς premium χαρακτηριστικά, και την πτώση της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ελλάδα, παρά την αισθητή μείωση της παραγωγής, διατηρεί την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά κρασιού, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου