Το κοίτασμα μαμούθ στο Shpirag - Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου

Το κοίτασμα μαμούθ στο Shpirag - Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η ανακάλυψη ενός μεγάλου αποθέματος φυσικού αερίου και πετρελαίου υψηλής ποιότητας στο Shpirag, τη σημαντικότερη πετρελαιοφόρα περιοχή της Αλβανίας, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των ερευνητών υδρογονανθράκων.

Η γεώτρηση σε βάθος άνω των 6.000 μέτρων στο έδαφος σύμφωνα με τον Stavri Dhima, ερευνητή και σχεδιαστή πετρελαιοπηγών, μπορεί να οδηγήσει στη συλλογή έως και 100 εκατομμυρίων βαρελιών, ένα απόθεμα που ξεπερνά τις προσδοκίες.

«Μέσα από τις μετρήσεις που έγιναν, αποδείχθηκε ότι έχουμε σημαντική στρώση, έχουμε πετρέλαιο καλής ποιότητας, που είναι μέχρι 38 βαθμούς, ελαφρώς συγκρίσιμο με αυτό της Σαουδικής Αραβίας.

Πέρα από την εξόρυξη, η πιθανότητα να γίνει επεξεργασία αυτής της ποσότητας πετρελαίου στην Αλβανία σύμφωνα με τον ερευνητή Dhima είναι μικρή, με βάση τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.

«Στο κοίτασμα Valt Dagri, που παράγει έως και 85.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ αναμένεται να υπάρχουν έως και 100.000 βαρέλια πετρελαίου εδώ. Οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες, θα είναι πολύ καλό να επεξεργαστούμε τα πάντα στη χώρα παρόλο που η ανάγκη μας δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά η κύρια ευκαιρία είναι η εξαγωγή», πρόσθεσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με το Dhima, υπάρχουν 3 διυλιστήρια στην Αλβανία που δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες. Η κατασκευή ενός διυλιστηρίου που θα μπορεί να επεξεργάζεται πετρέλαιο στην Αλβανία ανακοινώθηκε από τον Έντι Ράμα τον Νοέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αζερμπαϊτζάν θα επενδύσει στην κατασκευή του, κάτι που θα φέρει τελικά οφέλη επηρεάζοντας τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και την μείωση των εισαγωγών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου