Μπελέρης - Χιμάρα 2023 όπως Κωνσταντινούπολη 1955

Μπελέρης - Χιμάρα 2023 όπως Κωνσταντινούπολη 1955

Ο αντίκτυπος της υπόθεσης Μπελέρη για τους Έλληνες της Χιμάρας, σε περίπτωση που το σχέδιο των αλβανικών αρχών ευοδωθεί, θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αντίκτυπο που τα Σεπτεμβριανά είχαν για τους Έλληνες της Πόλης.

Είναι γεγονός πως οι αλβανικές αρχές κρατούν παράνομα φυλακισμένο τον εκλεγμένο Έλληνα δήμαρχο και μαζί με αυτόν κρατούν στην φυλακή και την βούληση του λαού της Χιμάρας. Είναι γεγονός ότι το κάνουν αγνοώντας σε βαθμό εγκλήματος το τεκμήριο της αθωότητας, στηριζόμενοι σε πασιφανώς πλαστά στοιχεία όπως το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, αλλά και αναξιόπιστους μάρτυρες με βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν. Είναι τέλος επίσης γεγονός ότι ο Φρέντης ελάχιστα διαφέρει πλέον από τους Ναβάλνυ και Ντεμιρτάς που ο Πούτην και ο Ερντογάν αντίστοιχα, κρατούν στην φυλακή ως πολιτικούς κρατούμενους.

Υπάρχει όμως και μια επιπλέον πτυχή της υπόθεσης του Φρέντη για την οποία τίποτα δεν έχει γραφτεί ή ειπωθεί μέχρι σήμερα. Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα; Τι θα σημαίνει για τους Έλληνες της Χιμάρας σε περίπτωση που ευοδωθεί το προφανές σχέδιο των αλβανικών αρχών να εκπέσει του αξιώματός του;

Για όσους είναι σε θέση να παρακολουθούν τα πράγματα στην Αλβανία είναι ξεκάθαρο πως όλη η υπόθεση Μπελέρη εξελίσσεται μέσα σε ένα εχθρικό εναντίον του κλίμα από μέρους του αλβανικού κράτους και της αλβανικής κοινωνίας. Το κλίμα αυτό τροφοδοτήθηκε αρχικά με τις συνεχείς προσβλητικές δηλώσεις του ίδιου του Αλβανού πρωθυπουργού ενώ συνεχίζει ακόμα και σήμερα να υποδαυλίζεται από τον αλβανικό τύπο, ο οποίος στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι φίλα προσκείμενος σε αυτόν και στην κυβέρνησή του.

Ας μην υπάρχουν αυταπάτες. Δεν είναι κασσανδρισμός. Σε περίπτωση που το προφανές σχέδιο των αλβανικών αρχών επιτύχει και ο Φρέντης εκπέσει του αξιώματός του, ο αντίκτυπος θα είναι κυριολεκτικά καταστροφικός για τον Ελληνισμό της περιοχής. Σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα άρνηση των περιουσιακών και λοιπών μειονοτικών δικαιωμάτων του (αυτοπροσδιορισμός και γλώσσα), η βάναυση αυτή καταπάτηση και του δικαιώματος του εκλέγειν, θα σημάνει τον εκ των πραγμάτων μαρασμό του.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα γεγονότα που εξελίσσονται στην Χιμάρα έχουν σημαντικές ομοιότητες με τα Σεπτεμβριανά του 1955, που αποτέλεσαν μια από τις πιο λυπηρές σελίδες στην ιστορία του οικουμενικού ελληνισμού. Ο αλβανικός τύπος σήμερα έχει πολλές ομοιότητες με τον τουρκικό τύπο της τότε εποχής ως προς το δημιουργηθέν βαριά ανθελληνικό κλίμα. Ενώ οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Ράμα, ως προς τον τόνο τους εναντίον του Έλληνα Μπελέρη, δεν διαφέρουν με αυτές του Μεντερέζ τότε, εναντίον των Ελλήνων, λίγο πριν επέλθει το κακό. Κακό, του οποίου ο αντίκτυπος έφερε τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Ο αντίκτυπος της υπόθεσης Μπελέρη για τους Έλληνες της Χιμάρας, σε περίπτωση που το σχέδιο των αλβανικών αρχών ευοδωθεί, θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον αντίκτυπο που τα Σεπτεμβριανά είχαν για τους Έλληνες της Πόλης. Βεβαίως, η ένταση με την οποία κορυφώθηκε το τουρκικό σχέδιο το 1955 με το πογκρόμ της 6ης Σεπτεμβρίου ήταν σαφώς διαφορετική και ασύγκριτα μεγαλύτερη αλλά, οι καιροί είναι επίσης διαφορετικοί το 2023.

Ελπίζω οι σειρήνες του συναγερμού να έχουν ήδη ηχήσει σε αυτούς που κατέχουν την υπηρεσιακή και πολιτική αρμοδιότητα. Ας αποτελέσει οδηγό τους στην λήψη αποφάσεων η σχετική αρθρογραφία στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ενός ανθρώπου που έχει την γνώση, του πρώην Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά. Η Χιμάρα αποτελεί μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες μέχρι σήμερα συμπαγείς κοιτίδες γηγενούς ελληνισμού εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους και δεν θα συγχωρεθεί στην σύγχρονη Ελλάδα άλλη συμφορά εις βάρος του, υπό τις παρούσες μάλιστα ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή.

Στέλιος Μπολλάνος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου