Μπορεί τα διεθνή ΜΜΕ να εξυμνούν το success story και την «άνοδο» του Zamir Mane στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων των δυτικών Βαλκανίων, αλλά πίσω από τα γραφήματα των περιουσιών και τα φωτογενή resorts στην αλβανική Ριβιέρα, κρύβεται μια άλλη ιστορία. Αυτή που σπάνια φτάνει στα διεθνή μέσα, αλλά συζητιέται έντονα από τη Χιμάρα μέχρι την Παλάσα: η ιστορία του πώς αποκτάς παραθαλάσσια φιλέτα γης χωρίς να... ιδρώσεις.
Ο Zamir Mane, ιδρυτής του επιχειρηματικού ομίλου Balfin Group και πλέον –σύμφωνα με τη λίστα Forbes– ο πρώτος Αλβανός δισεκατομμυριούχος, δεν έγινε πλούσιος με τον σταυρό στο χέρι. Το μεγάλο «χτύπημα» ήρθε με το Green Coast Resort στους Δρυμάδες, μια τουριστική «ναυαρχίδα» που χτίστηκε σε γη της οποίας η απόκτηση εγείρει, εδώ και χρόνια, σοβαρά ερωτήματα.
Όπως αποκαλύπτουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, για να προχωρήσει η κατασκευή του Green Coast, χρειάστηκε πρώτα να «τακτοποιηθεί» η γη. Και αυτή η τακτοποίηση φαίνεται πως δεν έγινε με απλές αγοραπωλησίες. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για καταπάτηση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων παραθαλάσσιας έκτασης, με τη βοήθεια πολιτικής κάλυψης και αδιαφάνειας στις διαδικασίες μεταβίβασης.
Το σκάνδαλο δεν σταματά εκεί. Το κράτος, αντί να σταθεί δίπλα στους κατοίκους, φαίνεται να στάθηκε... ακριβώς δίπλα στον Mane. Επενδύθηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ από δημόσιους πόρους για να κατασκευαστεί υδραγωγείο που εξυπηρετεί αποκλειστικά το ιδιωτικό resort. Και δεν είναι η πρώτη φορά: δημόσιες επενδύσεις σε δρόμους και λιμάνια που οδηγούν... κατευθείαν στις επιχειρήσεις του Mane δεν λείπουν από το αρχείο.
Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς, στην Αλβανία, οι λέξεις «επένδυση» και «καταπάτηση» μπορούν να μπουν στην ίδια πρόταση χωρίς κανένας να ενοχλείται.
Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο του Mane το πρότυπο του «ολιγάρχη made in Albania» – επιχειρηματία με ισχυρούς δεσμούς με το πολιτικό σύστημα, ο οποίος επεκτείνει την αυτοκρατορία του με την άνεση που μόνο η κρατική ανοχή και υποστήριξη μπορεί να προσφέρει.
Το γεγονός ότι σήμερα παρουσιάζεται διεθνώς ως επιτυχημένο success story ίσως λέει περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, παρά για την επιχειρηματική του ιδιοφυΐα. Διότι όταν η αρχική επένδυση είναι το ρουσφέτι, το ξεπούλημα και η καταπάτηση, το τελικό προϊόν δύσκολα μπορεί να νομιμοποιηθεί ως... επιχειρηματικό κατόρθωμα.
Ο Zamir Mane μπορεί να είναι πλέον δισεκατομμυριούχος. Το ερώτημα είναι: με ποιο τίμημα και εις βάρος ποιων; Και αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί ούτε το Forbes ούτε τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ που διαφημίζουν την επιτυχία του.
Σχόλια 1
04/04/25, 20:22
Αυτό θα πει τσίρκο