Οι Έλληνες επιστήμονες που ξεχώρισαν το 2024 και οι ανακαλύψεις τους

Οι Έλληνες επιστήμονες που ξεχώρισαν το 2024 και οι ανακαλύψεις τους

Το 2024 υπήρξε χρονιά γεμάτη επιστημονικές επιτυχίες για Έλληνες επιστήμονες, με εντυπωσιακές ανακαλύψεις και έργα που έλαβαν παγκόσμια αναγνώριση. Από βραβεύσεις με το Νόμπελ Χημείας μέχρι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και νέες προσεγγίσεις στην ιστορική ανάλυση, οι Έλληνες ερευνητές πρωτοστάτησαν σε πολλούς τομείς.

Δημοσθένης Χασάπης

Ο Δημοσθένης Χασάπης, ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας, διακρίθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 2024, μαζί με τους συνεργάτες του Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ. Η ανακάλυψή τους εστίασε στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη της δομής πρωτεϊνών, ενώ ο Μπέικερ ξεχώρισε για τον σχεδιασμό νέων πρωτεϊνών μέσω υπολογιστικών μεθόδων.

Η επιτροπή ανέφερε ότι οι ανακαλύψεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για την ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων και την οικοδόμηση μιας πράσινης χημικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή τους στην ανθρωπότητα.

Δημήτρης Ευαγγελινός

Ο Δρ. Δημήτρης Ευαγγελινός και η ομάδα του στο Imperial College London έφεραν στο φως νέα δεδομένα για το Ανταρκτικό Κυκλοφοριακό Ρεύμα (ACC), αποκαλύπτοντας ότι αυτό ξεκίνησε να ρέει μόλις πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια. Μέχρι σήμερα, θεωρούνταν ότι το ρεύμα είχε σχηματιστεί πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τη θεώρηση για τον ρόλο του ACC στη διαμόρφωση της κάλυψης της Ανταρκτικής από πάγο και παρέχει νέες γνώσεις για την αλληλεπίδραση ωκεανών και παγετώνων στο παρελθόν και το μέλλον.

Ομάδα Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ)

Επιστήμονες στην Ελλάδα κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 18 θύματα που εκτελέστηκαν από τους Ναζί στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάλυσης DNA. Το έργο αυτό, που δημοσιεύθηκε στο Forensic Science International, ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και της τοπικής κοινότητας στο Αδέλε.

Οι ταυτοποιήσεις αποκάλυψαν τις ιστορίες των θυμάτων, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ το 1941 από τις γερμανικές δυνάμεις, ενισχύοντας τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Στην Κερασιά της Βόρειας Εύβοιας, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο δάσος που χρονολογείται πριν από 23 έως 5 εκατομμύρια χρόνια, στην εποχή του Μειόκαινου. Οι έρευνες, που ξεκίνησαν το 2022, έφεραν στο φως απολιθωμένους κορμούς δέντρων και άλλα ευρήματα, καθιστώντας την περιοχή ένα πολύτιμο γεωλογικό και φυσικό θησαυρό.

Κωνσταντίνος Γιαπής του Τμήματος Χημείας και Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech)

Ερευνητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιστημόνων, έκαναν σημαντική πρόοδο στη διαλεύκανση του μυστηρίου της καταστροφής του Ζέπελιν Χίντενμπουργκ. Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες ανάλυσης, αποκάλυψαν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από στατικό ηλεκτρισμό και συνδυασμό υλικών υψηλού κινδύνου. Η μελέτη αυτή όχι μόνο διαλευκαίνει μία από τις πιο διάσημες τραγωδίες του 20ού αιώνα, αλλά συμβάλλει και στη βελτίωση της ασφάλειας στις αερομεταφορές.

Έλληνες επιστήμονες στην Ανταρκτική

Eπιστήμονες στην Ανταρκτική θα στείλει για πρώτη φορά η Ελλάδα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επόμενη βουλγαρική αποστολή και θα ταξιδέψουν με το ερευνητικό σκάφος «Αγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιστημονική αποστολή ανακοίνωσε μέσω του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ), ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών, Συμεών Κωνσταντινίδης, υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία στην ωκεανογραφία και τη μετεωρολογία.

Ο Συμεών Κωνσταντινίδης συμμετείχε στο Διεθνές Πολικό Συνέδριο για τη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών στις πολικές περιοχές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων EUPolarNet-2 και POLARIN, που πραγματοποιήθηκε στην Αγχίαλο (Αχελόι, στα βουλγαρικά), πόλη της επαρχίας Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς προς τον Νότιο Πόλο, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα στείλει δικούς της επιστήμονες» και ευχαρίστησε τον καθηγητή Χρίστο Πιμπίρεφ που «άνοιξε τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική για εμάς». Εξήγησε επίσης ότι στα σχέδια της οργάνωσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή μετεωρολογικού σταθμού στην παγωμένη ήπειρο, η οποία πιθανότατα θα γίνει την προσεχή χρονιά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια