Κατά την πρώτη της επίσκεψη στα Τίρανα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δεσμεύτηκε ότι η διεύρυνση της ΕΕ και η υποστήριξη της Αλβανίας στην πορεία ένταξής της θα παραμείνουν βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της νέας της θητείας.
Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Αλβανία θα λάβει σημαντικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διεύρυνση θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα και στην επόμενη θητεία μου. Έχουμε στη διάθεσή μας όλους τους μηχανισμούς, όμως απαιτείται καλή δουλειά. Εσείς και η ομάδα σας έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Τώρα θα ξεκινήσουμε με μια προκαταβολή 64 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ συνολικά η Αλβανία θα λάβει πάνω από 920 εκατομμύρια ευρώ από το σχέδιο ανάπτυξης».
Η επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στα Τίρανα, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες, ξεκίνησε με επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, όπου ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε και η τελετή έναρξης του Κολλεγίου της Ευρώπης.
Την επόμενη ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ, και αμέσως μετά αναχώρησε για να συνεχίσει το ταξίδι της στα υπόλοιπα πέντε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.
Αυτή η περιοδεία επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις στα Βαλκάνια, η οποία περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή. Στις 26 Οκτωβρίου, η Φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί το Κόσοβο, όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο Βιόσα Όσμανι και τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ράμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη σύλληψη του πρώην προέδρου Ιλίρ Μέτα, αλλά απέφυγε να σχολιάσει αποφάσεις της δικαιοσύνης. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΕ συνεργάζεται με την Αλβανία για τη δικαστική μεταρρύθμιση, χωρίς να ασχολείται με μεμονωμένες υποθέσεις.
Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από την πρόοδο και την εργασία κάθε χώρας, επισημαίνοντας ότι η Αλβανία έχει σημειώσει γρήγορη πρόοδο. «Η διαδικασία βασίζεται στην αξία της δουλειάς κάθε χώρας. Η Αλβανία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς έχει προχωρήσει γρήγορα, και αν όλα πάνε καλά, ίσως ανοίξουν όλοι οι διαπραγματευτικοί κεφάλαιοι μέχρι το επόμενο έτος».
Σχόλια