Εξηγήσεις για τις δηλώσεις της σχετικά με την χρήση της ελληνικής γλώσσας από καταστηματάρχες στην περιοχή της Χιμάρας έδωσε η υφυπουργός τουρισμού της Αλβανίας Ornela Cuci. Αφού υπογράμμισε πως οι δηλώσεις τις παραποιήθηκαν από τα αλβανικά και τα ελληνικά μέσα, συμπλήρωσε πως αισθάνεται τυχερή που γνωρίζει και χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Με βαθιά αγανάκτηση και θυμό, λόγω της διαστρεβλωμένης αναμετάδοσης μιας προσωπικής μου άποψης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην χώρα μου καθώς και από αυτά της γειτονικής Ελλάδας, επιθυμώ να πληροφορήσω τα εν λόγο ΜΜΕ, την κοινή γνώμη, καθώς και τους αρθρογράφους και αγανακτισμένους σχολιαστές στη γείτονα χώρα:
Ποτέ και για κανένα λόγο δεν εξέφρασα αρνητική άποψη απέναντι στην ελληνική γλώσσα, την οποία αισθάνομαι τυχερή που γνωρίζω και χρησιμοποιώ εδώ και πολύ καιρό.

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προσπάθησα, και με συγκεκριμένα παραδείγματα, να προσδιορίσω την χρήση της ελληνικής από τους εκεί κατοίκους σαν δική τους επιλογή και δικαίωμα που κάνεις δεν μπορεί να τους το αρνηθεί, με τον ίδιο τρόπο που, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, οι τουρίστες και οι επισκέπτες διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής του χώρου που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν όπως εκείνοι νομίζουν.

Στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας διατηρώ διασυνδέσεις και επαγγελματικές συναλλαγές με πολιτικά πρόσωπα, τοπικούς αξιωματούχους και επαγγελματίες του δικού μου κλάδου δραστηριοτήτων καθώς και με αρκετούς Έλληνες φίλους, με τους οποίους εκφράζουμε τον αλληλοσεβασμό μέσω της σπουδαίας ελληνικής γλώσσας.

Σε καμιά περίπτωση, και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι εδώ και πολλά χρόνια οι γονείς μου ζουν ως μετανάστες στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να επηρεαστώ και να επικροτήσω εθνικιστικά συναισθήματα.

Σεβόμενη και υπηρετώντας τις επιλογές της κυβέρνησης μου, επενδύω στην φιλία με τον αδελφό Ελληνικό λαό, στην αρμονική συνύπαρξη και στην αλληλοκατανόηση που επιβάλλεται για τους γείτονες.

Συνεχίζω να μένω πιστή στην φιλοσοφία που λέει ότι ο γείτονας είναι δώρο Θεού, για τον λόγο αυτό θεωρώ πως και η Γλώσσα των γειτόνων, η Ελληνική είναι γλώσσα των Θεών.

Και πιστεύω πως τα Θεία δεν πρέπει να αναμιγνύονται στην πολιτική. Όποιος το πραγματεύεται σε λάθος κατεύθυνση κρίνεται για αμάρτημα κατά της θειότητος.