Ο ελληνισμός του Γούστερ της Μασαχουσέτης, η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Ένωσις» και το Γυναικείο Τμήμα «Ο Χορός του Ζαλόγγου» καθώς επίσης και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής θρηνούν για τον θάνατο της ηγέτιδας, της αγωνίστριας και της φιλανθρώπου Αικατερίνης Σίγκα (Ekaterini Singas).

Η Αικατερίνη Σίγκα άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Τρίτης, 26 Μαϊου 2020 σε ηλικία 91 ετών έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Η σορός της το πρωί της Παρασκευής, 29 Μαϊου 2020 από τις 10.00 π.μ. έως τις 12.00 θα εκτεθεί για προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη διεύθυνση 102 Russell Street, Worcester, MA 01609. Αμέσως μετά θα τελεστεί η Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Η αείμνηστη ήταν μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες της ομογένειας του Γούστερ, καθώς επίσης και της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας διότι έχει αφιερώσει όλη της την ζωή στην φιλανθρωπική και κοινωνική δράση.

Τόσο η ίδια όσο και οικογένειά της κατέχουν αξιοζήλευτη θέση στον μακρύ κατάλογο των δωρητών και των ευεργετών του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, καθώς επίσης και του Γυναικείου Συλλόγου «Ο Χορός του Ζαλόγγου». Πρόκειται για το γυναικείο τμήμα του Ηπειρώτικου Συλλόγου «Ένωσις» του Γούστερ.

Ο αγάπη για τη Βόρειο Ήπειρο, την γενέτειρα του αείμνηστου συζύγου της και την ίδια την Ήπειρο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή της με την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής και για δεκαετίες διετέλεσε πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματός της.

Η αείμνηστη Αικατερίνη Σίγκα με τον αείμνηστο σύζυγό της Θεόδωρο.

Η Αικατερίνη Σίγκα το γένος Εξάρχου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1928 στο γραφικό Βρυσοχώρι νομού Ιωαννίνων σε μια οικογένεια με πατριωτικές παραδόσεις. Οι αείμνηστοι γονείς της Νικόλαος και Μαρία Εξάρχου την γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1948 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με τον Θεόδωρο Σίγκα, τον μεγαλύτερο γιο των αειμνήστων Κωνσταντίνου Σίγκα και Ευθυμία το γένος Σκόπη που κατάγονταν από την μαρτυρική Γλύνα της Βορείου Ηπείρου.

Πρόκειται για το χωριό το οποίο πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα, διότι οι Γερμανοί και οι Μπαλίστες (Αλβανοί εθνικιστές) την αποφράδα ημέρα της 2 Αυγούστου 1943 πυρπόλησαν το χωριό, συνέλαβαν τα 25 παλικάρια της Γλύνας και τα εκτέλεσαν στον λάκκο της Βραχογοραντζής.

Ο Θεόδωρος ήταν από τους πιο τυχερούς διότι όταν πήγαν οι Γερμανοί στο σπίτι τους κρύφτηκε πίσω από την γουρούνα και γλύτωσε από τον βέβαιο θάνατο. Την επόμενη η οικογένεια Σίγκα παράτησε το χωριό και αναζήτησε την ελευθερία στα παραμεθόρια χωριά. Αρχικά έμειναν στο Αργυροχώρι και μετά από σύντομο διάστημα εγκαταστάθηκαν στους Ποντικάτες.

Ο Θεόδωρος ήταν λοχίας στη Νομαρχία Ιωαννίνων όπου γνώρισε και ερωτεύτηκε την Αικατερίνη Εξάρχου, κόρη του αξιωματικού και ευπατρίδη Νικολάου Έξαρχου.

Ο Θεόδωρος είχε και δύο άλλα μικρότερα αδέλφια τον Βασίλη Σίγκα που ήταν παντρεμένος με τη Ευγενία και την Ευαγγελία που είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, την κινητή βιβλιοθήκη των Αργυροχωριτών.

Ο Θεόδωρος και η Αικατερίνη ήρθαν στην Αμερική στις 14 Μαϊου 1956 με τα δύο τους αγόρια, τον Γιώργο και τον Μιχάλη και εγκαταστάθηκαν στο Γούστερ της Μασαχουσέτης, όπου έφεραν στον κόσμο και την Μαρία.

Όπως η πλειοψηφία των συμπατριωτών τους ο Θεόδωρος Σίγκας ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε το δικό του εστιατόριο το «Original House of Pizza» το οποίο διατήρησαν μέχρι και το 2002.

Ο Βασίλειος Σίγκας μετά από μερικά χρόνια μετακόμισε στην Αστόρια όπου απέκτησε την ομώνυμη αλυσίδα «Singas Pizza». Ο Βασίλειος και η Ευγενία συνδέθηκαν με την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και έφεραν στον κόσμο δύο κορίτσια, την Εισαγγελέα της Κομητείας Νάσο Μάντλιν (Μαγδαληνή) Σίγκα και την πνευμονολόγο Δρ. Έφη Σίγκα.

Ο Θεόδωρος Σίγκας ήταν ευπατρίδης και μαζί με την Κατερίνα προσέφεραν τα μέγιστα στον αγώνα της ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό.

Ο Θεόδωρος απεβίωσε το 1984 και η Αικατερίνη συνέχισε το έργο του και ο Θεός την αξίωσε να απολαύσει την αγάπη των παιδιών της και των τρίδυμων εγγονιών της Mikayla, Hope kai Katerina.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Γιώργο Σίγκα, Μιχάλη και Mary Scalley – Singas, Μαρία Σίγκα, τα εγγόνια, Mikayla, Hope και Katerina Singa, τα αδέλφια Ευαγγελία και Γιάννη Παπαδόπουλο, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ, στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της στην κοινότητα του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη διεύθυνση 102 Russell Street, Worcester, MA, 01609.

Με πληροφορίες από ekirikas.com και anamniseis.net