Η αγγλόφωνη ε/φ Albanian Daily News δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αλβανία, κας Σοφίας Φιλιππίδου.
Η συνέντευξη αποτελεί το βασικό θέμα της εφημερίδας, υπό τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Η συγκυρία είναι κατάλληλη, ας μην χαθεί η θετική δυναμική».
Ακολουθεί σε μετάφραση το σύνολο των ερωταπαντήσεων της συνέντευξης, η οποία καταλαμβάνει δύο σελίδες στην έντυπη έκδοση της A.D.N.:
-Κυρία Πρέσβυ, πρώτα απ' όλα σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη στην αρχή της αποστολής σας στα Τίρανα, η οποία έρχεται μετά από μια μακρά καριέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη διπλωματία.
Πρόσφατα συναντήσατε τον Πρόεδρο της Αλβανίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και άλλους αξιωματούχους και πραγματοποιήσατε τα πρώτα σας ταξίδια και συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας. Μπορείτε να μας πείτε για τις πρώτες εντυπώσεις σας;
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου εντυπώσεις στην Αλβανία. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, ήδη πλέον τρεις μήνες. Η Αλβανία ήταν πάντα ένας τόπος όπου ήθελα να υπηρετήσω και ήταν από τύχη ότι η πρώτη τοποθέτηση στην καριέρα μου δεν ήταν στα Τίρανα. Χαίρομαι που υλοποιήθηκε τώρα, πολλά, πολλά χρόνια αργότερα.
Έχω δεχθεί ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα εδώ, στην Αλβανία. Πρόκειται για ένα οικείο περιβάλλον που κάνει κάποιον να νιώθει σαν στο σπίτι του. Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι παρόλο που οι δύο χώρες μας είναι γείτονες με τόσα πολλά κοινά σημεία, συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ο ένας για τον άλλο.
Οι πρώτοι μήνες της θητείας μου εδώ ήταν πολύ γεμάτοι, είναι μια περίοδος εξοικείωσης, μια εντατική μαθησιακή διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τις περιοχές στις οποίες ζουν τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην ιστορία. Αυτό, φυσικά, είναι ένα θέμα προτεραιότητας για την Ελλάδα.
Συνολικά, νομίζω ότι η Αλβανία είναι μια χώρα με σημαντικές δυνατότητες σε πολλούς τομείς και ανυπομονώ να την ανακαλύψω.
-Επειδή η Ελλάδα συνεχίζει την ενθαρρυντική παράδοσή της να τοποθετεί γυναίκες πρέσβεις στην Αλβανία, με την επόμενη ερώτησή μου θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρόσφατη εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου, της κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πώς θα σχολιάζατε αυτή την εκλογή, αυτή την επιλογή που έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης;
Έχετε δίκιο, είμαι η δεύτερη γυναίκα Πρέσβυς που τοποθετείται στη σειρά στα Τίρανα. Επιπλέον, η αναπληρώτριά μου είναι γυναίκα. Οι γυναίκες παίζουν σήμερα όλο και σημαντικότερο ρόλο στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πριν από 27 χρόνια, όταν πρωτοεντάχθηκα στο Υπουργείο.
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα σύντομα, τον Μάρτιο, θα έχει την πρώτη της γυναίκα Πρόεδρο, την κα Σακελλαροπούλου, ανώτατη δικαστή, επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Έλαβε ευρύτατη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι αυτή η επιλογή αντανακλά το πώς η ελληνική κοινωνία έχει γίνει πιο ανοικτή, ενώ αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.
Είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η Ελλάδα θα γιορτάσει το επόμενο έτος 200 χρόνια από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, όταν οι γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, τόσο ως οικονομικοί υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα, όσο και στο ίδιο το πεδίο της μάχης. Ήδη από την αρχαιότητα, οι γυναίκες έπαιζαν πάντα σημαίνοντα ρόλο και αυτό το χαρακτηριστικό έχει διατηρηθεί ανά τους αιώνες. Η τραγική προσωπικότητα της Αντιγόνης στην αρχαία δραματουργία, η οποία αψηφά το Νόμο της Πολιτείας για να τηρήσει τον Ηθικό Νόμο, είναι η πρώτη ισχυρή προσωπικότητα που έρχεται στο νου.
Θεωρώ επίσης αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας αριθμεί αρκετές γυναίκες Υπουργούς στις τάξεις της.
-Ένα άλλο ζήτημα που θα ήθελα να θίξω είναι ο σεισμός στην Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου και η άμεση βοήθεια και συνεισφορά της Ελλάδας. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας επισκέφθηκε τα Τίρανα και το Δυρράχιο την ίδια ημέρα. Πώς έγινε αντιληπτό αυτό το τραγικό γεγονός στην Ελλάδα, καθώς είναι και εκείνη μια χώρα με υψηλή σεισμική δραστηριότητα;
Το να βοηθήσουμε έναν γείτονα σε ανάγκη ήταν το πιο φυσικό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε. Εξ άλλου, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Αυτό ακριβώς έδειξε η επίσκεψη του ΥΠΕΞ κ. Δένδια. Χάρη στην άμεση ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης, ήμασταν οι πρώτοι που βρεθήκαμε επί τόπου με δύο ομάδες διάσωσης, κατά τις πρώτες πολύ κρίσιμες ώρες μετά τον σεισμό. Στη συνέχεια, παρείχαμε κινητά μαγειρεία, τα οποία τοποθετήθηκαν σε καταυλισμούς για να εξυπηρετήσουμε όσους είχαν ανάγκη, καθώς και μια ομάδα 16 εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει εάν οι κατοικίες που επλήγησαν από το σεισμό ήταν ακόμα κατοικήσιμες. Την ίδια στιγμή, η επίσημη ανταπόκριση της Ελλάδας συνδυάστηκε με ένα πολύ αυθόρμητο και μαζικό κύμα υποστήριξης από τον κόσμο στην Ελλάδα. Επιπλέον, επειδή η ανοικοδόμηση είναι το πιο δύσκολο έργο, ενόψει της διάσκεψης δωρητών της 17ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, εξακολουθούμε να εξετάζουμε τρόπους για να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας.
Πράγματι, όπως είπατε, η Ελλάδα είναι μια χώρα με σεισμική δραστηριότητα και ως εκ τούτου έχουμε υποχρεωθεί να αναπτύξουμε εκτεταμένη τεχνογνωσία σε τομείς όπως η αξιολόγηση σεισμικού κινδύνου, η αντισεισμική κατασκευή, η προστασία μνημείων κλπ. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτήν την τεχνογνωσία μας με τους εταίρους μας.
-Πώς θα αξιολογούσατε την τρέχουσα κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας; Ποια είναι τα ισχυρά σημεία και σε ποιους τομείς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης;
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Υπήρξαν πρόσφατα επαφές σε επίπεδο Πρωθυπουργών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας βρέθηκε επίσης εδώ. Και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, κάτι που είναι και το προφανές. Πιστεύω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των συναλλαγών, προκειμένου να διερευνηθούν νέοι δρόμοι που θα ενισχύσουν την συνεργασία, περιλαμβανομένου και του τομέα της οικονομίας. Τώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, είναι καιρός οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να κερδίσουν ξανά τη θέση τους ως ηγέτες και ως η κύρια ατμομηχανή για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως προς την προώθηση ενός πιο ελκυστικού περιβάλλοντος.
Οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας είναι στενά συνδεδεμένες και συχνά πολύπλοκες. Όπως ανέφερα στην αρχή της συνέντευξης, μερικές φορές προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παρά την εγγύτητα και τους στενούς δεσμούς, έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε ο ένας για τον άλλον. Νομίζω ότι αυτή είναι μια προσπάθεια που αξίζει να αναληφθεί, καθώς θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των παρερμηνειών και της δυσπιστίας, που πολλές φορές είναι άστοχες και ρηχές.
-Μπορείτε να επεκταθείτε λίγο σχετικά με το επίπεδο των σχέσεων και τις εξελίξεις που θέλετε να δείτε στην Αλβανία στο τέλος της θητείας σας, ως προς τη διμερή συνεργασία και τους δεσμούς;
Θα ήθελα να δω τις διμερείς σχέσεις να προχωρούν μπροστά σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να δω την Αλβανία να σημειώνει πρόοδο στις βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι το μέλλον της Αλβανίας βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, υποστήριζε ανέκαθεν την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Όλα τα σημαντικά ορόσημα, η αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής το 2003, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας το 2014, υλοποιήθηκαν υπό την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ.
Προκειμένου να μην χαθεί η δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα ανέλαβε εκ νέου πρωτοβουλίες για τη σύγκληση υπουργικών συναντήσεων με τη συμμετοχή της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας (στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, στη Θεσσαλονίκη στις 24 Φεβρουαρίου), προκειμένου να συζητήσουμε πώς οι δύο γείτονές μας μπορούν να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα τους, καθώς και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τις χώρες της ΕΕ στην περιοχή.
Αναμφίβολα, οι μεταρρυθμίσεις θα επηρεάσουν θετικά την Αλβανία και θα λειτουργήσουν προς όφελος του λαού της. Ο χρόνος είναι ώριμος, όχι μόνο λόγω των αποφάσεων που βρίσκονται μπροστά μας όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και λόγω της φάσης ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό του Νοεμβρίου 2019. Σε κάθε κρίση υπάρχει και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία για να διορθωθούν αντικίνητρα και αδυναμίες που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς και το επιχειρηματικό κλίμα. Τα περιουσιακά δικαιώματα αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα. Θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία να μην αξιοποιηθεί αυτή η στιγμή για να οικοδομηθούν στέρεα θεμέλια προς όφελος της ίδιας της χώρας, του λαού της, αλλά και της περιοχής συνολικά.
Σχόλια