Κολυμπώντας προς την ελευθερία - Η ιστορία του Δ. Γκούμα που επιχείρησε να δραπετεύσει από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα

Κολυμπώντας προς την ελευθερία - Η ιστορία του Δ. Γκούμα που επιχείρησε να δραπετεύσει από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα

Ο Δημήτρης Γκούμας και η παρέα του, στα 19 τους όλοι, το 1985 αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από την Χιμάρα προς την Κέρκυρα θέλοντας να ξεφύγουν από την καταπίεση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στο βίντεο - συνέντευξη, αναλύει την σύλληψη της ιδέας, την υλοποίηση του σχεδίου και τα δύσκολα χρόνια της φυλακής.

Την ιστορία αυτή, ο Δημήτρης την είχε μεταφέρει σε έναν πελάτη του ξενοδοχείου όπου τότε εργαζόταν στο κέντρο της Αθήνας. Ο πελάτης ονόματι Leonard Doyle, όπως αργότερα αποκάλυψε ήταν δημοσιογράφος της εγνωσμένου κύρους βρετανικής εφημερίδας Independent και βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές. Βρήκε τόσο ενδιαφέρουσα την ιστορία του Δημήτρη που αποφάσισε να την δημοσιεύσει στην εφημερίδα.

Την ιστορία κατέγραψε και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στο έντυπο που δημοσιεύθηκε στις Ιουλίου του 1994 (εικόνα).

Τον Απρίλιο του 2006 το υπουργείο Εξωτερικών απένειμε στον Δημήτρη και σε άλλους Βορειοηπειρώτες κρατούμενους του τότε καθεστώτος τιμητικό μετάλλιο "Για την προσφορά τους στο Έθνος".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου