Στην εκπομπή Πολιτική Επικαιρότητα της ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους Φανή Παπαθανασίου και Νίκο Μελέτη βρέθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε για τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, την Ελληνική Εθνική μειονότητα και την συμφωνία για την ΑΟΖ.

Οι δημοσιογράφοι Φ. Παπαθανασίου και Ν. Μελέτης, και οι δύο έχουν βαθιά γνώση για τα ζητήματα της ΕΕΜ, ρώτησαν τον Υπουργό Εξωτερικών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία.

Ο κ. Δένδιας στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:

Θα σας πω. Εμείς θα θέλαμε οι δύο χώρες να προχωρήσουν προς τα εμπρός, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι το συμφέρον τους και ταυτόχρονα, το συμφέρον της Ελλάδας και της Ε.Ε. Θα πρέπει όμως να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ράμα στην Νέα Υόρκη, ήμουν και εγώ στη συνάντηση, τού είπε ξεκάθαρα: Αυτοπροσδιορισμός για την Ελληνική Μειονότητα. Αυτό όμως δεν είναι διεκδίκηση της Ελλάδος σε βάρος της Αλβανίας, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Μπορεί κάποιος να πει «Όχι δεν είστε», όταν εσείς θεωρείτε ότι ανήκετε στην Ελληνική Μειονότητα;

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα στον κ. Ράμα και για το ιδιοκτησιακό: Μπορείτε πράγματι να προσπαθείτε να απαλλοτριώνετε τις ιδιοκτησίες των πολιτών σας, στην περίπτωση που θέλετε την παράκτια ζώνη της Χειμάρρας; Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με τις διαφορές Ελλάδος – Αλβανίας, αυτά αφορούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε ερώτηση σχετικά με την απάντηση της αλβανικής πλευράς για την περίπτωση της Χειμάρρας, ο κ. Δένδιας σημείωσε:

Σε περίπτωση που έχουν δυσκολίες, η ελληνική πλευρά προτίθεται να τους εξασφαλίσει βοήθεια και τεχνογνωσία και η Ε.Ε είναι πρόθυμη να τούς παράσχει βοήθεια. Εάν όμως δεν ακυρωθούν σε σημαντικό βαθμό οι νόμοι που είδαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για τις περιουσίες στις ακτές, θα είναι δύσκολο η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας να συνεχιστεί με την έγκριση της Ελλάδας. Για εμάς, πρόκειται καθαρά για μια προϋπόθεση.

Η αλβανική πλευρά έκανε έναν συμβιβασμό μαζί μας, δεν αρκεί. Θα πρέπει να πάει πιο βαθειά. Και το επαναλαμβάνω, όχι διότι εμείς θέλουμε να τους υποχρεώσουμε. Και το λέω αυτό, διότι δεν θέλω οι Αλβανοί να σκέπτονται ότι η Ελλάδα τούς δημιουργεί προβλήματα, αλλά διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της αλβανικής κοινωνίας.

Η Αλβανία, η κυβέρνηση, θα πρέπει να προσεγγίσει τη Μειονότητα, αυτοί σε τελευταία ανάλυση, είναι δικοί της πολίτες.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύ δυσάρεστο επεισόδιο στους Βουλιαράτες και το θάνατο ενός Έλληνα Μειονοτικού, του Κων. Κατσίφα. Θυμάμαι τότε, περιμέναμε από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, το πόρισμα για τα αίτια θανάτου του Κατσίφα. Πέρασαν μήνες και συμπληρώνεται ένας χρόνος και δεν έχουμε ακόμη το πόρισμα.