Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μ Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προειδοποίησε την Αλβανία ότι πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία καθώς και τα δικαιώματα της περιουσίας τους.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "δεν κάνει κωλοτούμπα" καθώς είχε προειδοποιήσει με τη διαφωνία της τόσο στην υπογραφή της όσο και στην επικύρωσή της από τη Βουλή. "Μαζεύουμε τα συντρίμμια που μας άφησαν" είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε στην ανάγκη πιστής εφαρμογής της από τα Σκόπια. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να λάβει τέλος από την γειτονική χώρα η πρακτική της παροχής διαβατηρίων με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" . Είπε πως τον Ιανουάριο προμηθεύτηκαν 250.000 διαβατήρια για να τα παρέχουν για τα επόμενα 10 χρόνια. Τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους είναι η προστασία των μακεδονικών προϊόντων και της ονομασίας προέλευσή τους.

Μίλησε για τo Brexit, το μεταναστευτικό, τους δασμούς που επιβλήθηκαν και για ελληνικά προϊόντα, όπως τα ροδάκινα, λόγω των κρατικών ενισχύσεων στην Airbus, θέμα για το οποίο θα διαπραγματευθεί, όπως είπε γα να αρθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ