Σε σημερινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα ρωτήθηκε στα πλαίσια της ανάλυσης για την προοπτική ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και σχετικά με την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Ράμα εάν υπάρχει επικοινωνία με Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος προσφάτως δήλωσε διστακτικός έως αρνητικός για την Αλβανία και συνέδεσε τη στάση των Αθηνών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ζητήματα δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει άμεση επικοινωνία αλλά ανέφερε την ανταλλαγή μηνυμάτων με την ευκαιρία εκλογής του κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρει με τον Έλληνα ομόλογο του κοινή γλώσσα και κατανόηση. Προφανώς είχε υπόψη του την δρομολογημένη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Ολομέλειας του ΟΗΕ στην οποία τελικά ο Ράμα δεν μετέβη εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Αλβανία.

Στη συνέχεια όμως της απάντησης φαίνεται να αυτοαναιρείται, εκτός εάν έχει την εκτίμηση ότι πρόκειται να πείσει τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει λάθος εκτίμηση για την κατάσταση δικαιωμάτων και ευημερία των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ.

Ο Ράμα δήλωσε ότι οι εταίροι, η διεθνής κοινότητα οφείλει να ευχαριστήσει και συγχαρεί την Αλβανία για όσα έχει κάνει για τις μειονότητες και που την καθιστούν ακτινοβολούσα πραγματικότητα και παράδειγμα προς μίμηση!!!

Είναι σαφές ότι τουλάχιστον στα όσα δημόσια δηλώνει δεν υπάρχει διάθεση έστω μερικής αποδοχής των ανησυχιών της εκπροσώπησης της ΕΕΜ και της Αθήνας για το καθεστώς κατοχύρωσης και την πρακτική εφαρμογή κυρίως δικαιωμάτων για το γηγενή ελληνισμό της ΕΕΜ. Τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο ΥπΕξ κ. Δένδιας τελευταία έχουν δηλώσει ότι η αντιμετώπιση της ΕΕΜ απ τα Τίρανα απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ως εκ τούτου η Αθήνα δεν προτίθεται να συναινέσει στο καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για την Αλβανία.

Πηγή: tachydromos.org

Αυτό που περιπλέκει αρκετά την κατάσταση ως προς την στάση της Ελλάδας είναι πως η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας είναι συνδεδεμένη με αυτή των Σκοπίων. Αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 17/9 σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ δήλωσε για ακόμη μια φορά πως θα σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών, μέρος της οποίας περιλάμβανε την ένταξη των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ και δεν αποκλείουμε να περιλαμβάνει και την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά πόσο είναι πιθανό λοιπόν η Ελλάδα να μπλοκάρει την Ευρωπαική πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων μαζί;

Himara.gr