​Η επιτακτική ανάγκη της επιστροφής στην λογική

​Η επιτακτική ανάγκη της επιστροφής στην λογική

Ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν ευκολότερο να ενημερωθείς για πρόσωπα και καταστάσεις και ποτέ ξανά δεν υπήρχαν περισσότερες διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα από ότι σήμερα. Με τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθείς τι είναι πραγματικότητα και τι διασπορά ψευδών ειδήσεων και στοιχείων. Ποιος όμως διασπείρει και γιατί όλον αυτόν τον όγκο των fake news; Η απάντηση δεν είναι εύκολη: πολλοί και για διαφορετικούς λόγους είναι μια απλοϊκή εξήγηση.

Παρ' όλη λοιπόν την αφθονία των πληροφοριών η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες που θα καθορίσουν την ζωή τους σε μεγάλο βαθμό είναι διαρκώς φθίνουσα. Όλο και λιγότεροι ψηφίζουν, όλο και περισσότεροι διαφωνούν, παγιώνεται μια κατάσταση που το ενδιαφέρον και η συμμετοχή περιορίζεται στα social media και μόνο: «αφού λοιπόν παρέθεσα τις απόψεις μου και διαφώνησα στα social media, έπραξα το καθήκον μου γι αυτά που με αφορούν».

Μέχρι ποτέ θα λέμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι άνευ σημασίας; Ποτέ θα αντιληφθούμε ότι η λογική πάντα θα μας βοηθάει να λάβουμε σωστότερες αποφάσεις; Γιατί όταν λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν άμεσα εμάς προτάσσουμε πάντα την λογική και όταν και εάν ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα κριτήριο είναι η εκδίκηση, η καζούρα, ο πειραματισμός, ο τυχοδιωκτισμός ή στην καλύτερη των περιπτώσεων η αδιαφορία; Γιατί δεν δίνουμε την δέουσα προσοχή ποιοι άνθρωποι θα καθορίσουν το περιβάλλον, τις συνθήκες, τις προϋποθέσεις που θα αναπτυχθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες του καθενός;

Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταφέρουμε να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες για το κράτος και τους πολίτες τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί το νόμιμο πλαίσιο που θα αποτρέπει η θα επιστρέφει πίσω στο «λυχνάρι του, το Τζίνι που δραπέτευσε». Είναι επιτακτική ανάγκη και ζωτικής σημασίας η επιστροφή στη λογική! «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.....» και είδαμε όλοι τα αποτελέσματα των αποφάσεων που ελήφθησαν αφήνοντας την λογική στο περιθώριο.

Ο Δερβιτσιώτης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου