Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην Αλβανία - Σενάρια διάλυσης της Βουλής από τον Ιλίρ Μέτα

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην Αλβανία - Σενάρια διάλυσης της Βουλής από τον Ιλίρ Μέτα

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Ράμα και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που στο πλευρό τους έχει ταχθεί και ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα.

Ο Ράμα σε μια προσπάθεια να ισοπεδώσει όποιον βρεθεί απέναντι του, με διαδικασίες fast track έφερε στην βουλή ψηφοφορία για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα ρίχνοντας λάδι στην φωτιά. Παρά τις αντιδράσεις του Μέτα και τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, οδεύει για την διενέργεια των δημοτικών εκλογών την 30η Ιουνίου όπως αρχικά είχε εξαγγείλει.

Ένα νέο εμπόδιο στα σχέδιά του Ράμα είναι οι υφιστάμενοι δήμαρχοι σε ορισμένους δήμους που ανήκουν στο στρατόπεδο της Αντιπολίτευσης και με πρόφαση το διάγγελμα του προέδρου της Δημοκρατίας για αναβολή των δημοτικών εκλογών, δεν παραχωρούν τις απαραίτητες αίθουσες και κτίρια στις εκλογικές επιτροπές για να προετοιμαστούν για την 30η Ιουνίου.

Παράλληλα ο Ιλίρ Μέτα προετοιμάζει την επομένη του κίνηση εναντίον του Ράμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Μέτα θα επιχειρήσει να διαλύσει την αλβανική βουλή καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν 122 βουλευτές ενώ το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει την ύπαρξη 140. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επί του θέματος ο Ιλίρ Μέτα θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζουμε πως το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο για τέτοιες περιπτώσεις είναι το συνταγματικό δικαστήριο το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες δεν λειτουργεί καθώς η πλειοψηφία των μελών του έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και άλλα παραπτώματα.

Εκτιμούμε πως αν ο Ράμα δεν κάνει πίσω και προβεί στην πραγματοποίηση των δημοτικών εκλογών, είναι πολύ πιθανό να δούμε πολύ ακραίες καταστάσεις στην Αλβανία, όμοιες με εκείνες του 1997. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν φανατικούς κομματικούς στρατούς που δηλώνουν έτοιμοι για όλα.

Θ. Γκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου