Το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή του Φρέντη Μπελέρη, που σημαίνει ότι δεν θα του επιτραπεί να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Χιμάρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Στην χθεσινή διάσκεψη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, παρέθεσε τα επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία, ανεξάρτητα από το ότι έχουν παρέλθει 10 χρόνια από την καταδίκη του και μπορεί να κρίνεται σύμφωνα με το νόμο «ατιμώρητος», ο νόμος για την αποποινικοποίηση δεν το αναγνωρίζει ως ελαφρυντική περίσταση. Αλλά την απόφαση αυτή του Δικαστικού Συμβουλίου ο Μπελέρης την έχει χαρακτηρίσει ως υπαγορευμένη από την αλβανική κυβέρνηση και έχει δηλώσει ότι θα φτάσει την υπόθεση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Το Συμβούλιο απέρριψε την προσφυγή μου. Η απόφαση είναι πολιτική. Η καταδίκη είναι του 2006, για μια πράξη του 2003, όπου δεν είχα προβεί σε συνθήματα αντεθνικά. Είχα κάνει ένα δημοσίευμα σε εφημερίδα και είχα βοηθήσει συμπατριώτες μου να έρθουν να ψηφίσουν στην Αλβανία. Θα απευθυνθώ στο Δικαστήριο του Στρασβούργου» δήλωσε ο Μπελέρης στα αλβανικά μέσα.

Η συζήτηση που διεξήχθη στην διάσκεψη του Δικαστικού Συμβουλίου:

Κ.Ε.Ε.: Το δικαστικό Συμβούλιο δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει την προσφυγή. Η απόφαση της Κ.Ε.Ε. έχει ληφθεί ως αποτέλεσμα του νόμου για την αποποινικοποίηση και αφορά στο Διοικητικό Δικαστήριο να εκδικάσει την προσφυγή. Και σε προηγούμενες περιπτώσεις το Διοικητικό Δικαστήριο έχει δικάσει παρόμοιες υποθέσεις.

Συνήγοροι του Μπελέρη: Ο νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται να θέσει υποψηφιότητα αυτός ο οποίος έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ο Μπελέρης δεν έχει εκτίσει ούτε μία ημέρα φυλάκισης. Η Κ.Ε.Ε. έχει παρερμηνεύσει τις προθεσμίες και τα πραγματικά περιστατικά. Να κηρυχθεί άκυρη η απόφαση της Κ.Ε.Ε. και να εγγραφεί ο Μπελέρης ως υποψήφιος για τον Δήμο Χιμάρας.

Κ.Ε.Ε.: Ο Μπελέρης δεν εξέτισε ούτε μία ημέρα ποινής και φυγοδίκησε. Να απορριφθεί η προσφυγή και να παραμείνει σε ισχύ η απόφαση που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα. Έχει σωφρονιστεί, αλλά ο νόμος δεν το αναγνωρίζει αυτό ούτε ως ελαφρυντικό.

Παρόντες στην διαδικασία ήσαν εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδος, του ΟΑΣΕ, η Συνήγορος του Πολίτη κα. Ερίντα Μπαλάντσα.