Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ,έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Αγαπητοί αδελφοί, Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Το ανθελληνικό μίσος της Αλβανίας εναντίον των Βορειοηπειρωτών εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά, πάλι στην αδούλωτη και ανυπότακτη Χειμάρρα. Έτσι, η κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας αποφάσισε να μη δώση την δυνατότητα στον Βορειοηπειρώτη Φρέντυ Μπελέρη - ο οποίος, μάλιστα, είναι πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χειμάρρας – να θέση υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας στις δημοτικές εκλογές, που έχουν προκηρυχθή για τον Ιούνιο.

Στην πραγματικότητα, ο στόχος των Αλβανών είναι να κερδίση χωρίς αντίπαλο τον Δήμο Χειμάρρας ο Έλληνας εξωμότης και νυν δήμαρχος Γκέργκι (Γιώργος) Γκόρος. Κι' έτσι να διευκολυνθούν τα σχέδια των Τιράνων για να εκδιώξουν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου από τις πατρογονικές τους εστίες, όπως ακριβώς είχε εξοντωθή από τους Τούρκους το 1955, η Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως.


Η κατηγορία κατά του Φρέντυ Μπελέρη είναι ότι μαζί με άλλους Χειμαρριώτες «εξευτέλισαν την Αλβανική Δημοκρατία και το Σύνταγμα» το … 2003, όταν διαδήλωσαν υπέρ του τότε υποψηφίου δημάρχου Βασίλη Μπολάνου!

Ο Τύπος ο Ελλαδικός χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «απόφαση ανέκδοτο», αφού η αλβανική κυβέρνηση καταγγέλλεται για απόπειρες νοθείας από τους ίδιους τους Αλβανούς. Είναι δε αμφίβολο αν θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, λόγω της αποχής της αντιπολιτεύσεως, η οποία με αλλεπάλληλες δυναμικές διαδηλώσεις ζητάει την παραίτηση της διεφθαρμένης κυβερνήσεως του Έντι Ράμα.

Ευτυχώς οι εν Ελλάδι κυβερνώντες φαίνεται ότι εξύπνησαν από την ραστώνη και την αδιαφορία τους για την Βόρειο Ήπειρο. Το Ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας, ότι «η απόφαση αυτή (της Αλβανίας) δεν έχει νομικό έρεισμα» και επισήμανε, ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας».

Ας προσέξη, όμως, το Υπουργείο μας να μείνη σταθερό στην απόφασή του. Γιατί υπάρχει και ο υπερατλαντικός «θείος Σαμ», ο οποίος μας χαντάκωσε, επιβάλλοντας την επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών». Γι' αυτό ξαναλέω ας προσέξη το Ελληνικό ΥΠΕΞ και ας μη γυρίση στο … άλλο πλευρό, αν ο περιβόητος «θείος Σαμ» δώση τυχόν καθησυχαστικές υποσχέσεις. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μείνουν αβοήθητοι οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας σ' αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα δίκαια και τα δικαιώματά τους πρέπει να υπερισχύσουν έναντι τυχόν ευτελών σκοπιμοτήτων. Τώρα είναι η ώρα της Ελλάδος.

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ !».