Η ομιλία της Πρέσβεως κας Ελένης Σουρανή στην δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία για την 25η Μαρτίου

Η  ομιλία της Πρέσβεως κας Ελένης Σουρανή στην δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία για την 25η Μαρτίου

ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ,
ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΕΣΒΕΩΣ κας Ελένης Σουρανή

Στο εθνικό μας ημερολόγιο, η 25η Μαρτίου 1821 σημαίνει την ανάσταση του Έθνους μας μετά από τέσσερεις αιώνες οθωμανικής κατοχής. Εμπνευσμένοι από τον Αμερικανικό Πόλεμο για την Ανεξαρτησία και τη Γαλλική Επανάσταση, οι Έλληνες ήταν βέβαιοι ότι, παρόλα τα εμπόδια, η ελευθερία ήταν κοντά.

Όλες οι δυνάμεις του Ελληνικού Έθνους, τόσο στη Διασπορά όσο και στην υποδουλωμένη Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν για να προετοιμάσουν την επανάσταση και ενώθηκαν κάτω από το κοινό σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος».

Ο τιτάνιος αγώνας ενέπνευσε ποιητές, συγγραφείς και ζωγράφους σε όλη την Ευρώπη. Διαμόρφωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χιλιάδες φιλέλληνες από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στον ελληνικό πόλεμο για την ανεξαρτησία και πολλοί έχασαν τη ζωή τους.

Μετά από οκτώ χρόνια το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος ιδρύθηκε στη Βαλκανική χερσόνησο, αλλάζοντας σταδιακά το πολιτικό τοπίο της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

..Σε δύο αιώνες σχεδόν της ύπαρξής της ως ανεξάρτητο κράτος, στη σύγχρονη εποχή, η Ελλάδα αντιμετώπισε αναταραχές, καταστροφές και πολέμους, αλλά και στιγμές δόξας και ευημερίας. Σε όλες τις περιστάσεις, καλές ή κακές, η 25η Μαρτίου υπήρξε η πηγή από όπου αντλούμε τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Ιστορία.Η εξωτερική μας πολιτική επίσης διαμορφώθηκε από τις αξίες της 25ης Μαρτίου: την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την υπεροχή του διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό των δικαιωμάτων και της κρατικής κυριαρχίας των άλλων χωρών. Ως μία χώρα της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Ελλάδα έχει εκατονταετείς δεσμούς με τις χώρες και τους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και έχει αναπτύξει μία σειρά από συνεργασίες με στόχο την προώθηση της σταθερότητας σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου.Στη γειτονιά μας, η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Περιοχή και ευρύτερα.Οι σχέσεις μας με την Αλβανία είναι ιδιαίτερες διότι είναι σημαντικές για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είναι σημαντικές για χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν μία νέα ζωή στην Ελλάδα; είναι επίσης σημαντικές για την αυτόχθονη Ελληνική Εθνική Μειονότητα, τη μεγαλύτερη στην Αλβανία; είναι σημαντικές για όλους όσους έχουν επαγγελματικές ή προσωπικές σχέσεις με την άλλη πλευρά των συνόρων. Χάρη σε αυτή την ξεχωριστή σχέση, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα, την ευημερία και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, την οποία και υποστηρίζει σταθερά. Η ουσιαστική και αμετάκλητη πρόοδος στις πέντε βασικές προτεραιότητες είναι σημαντική πρώτον και κύριον για τους Αλβανούς πολίτες, οι οποίοι αξίζουν μία χώρα όπου επικρατεί το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα και τα περιουσιακά δικαιώματα γίνονται σεβαστά και οι κακοποιοί παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Σε αυτές τις προσπάθειες , η Ελλάδα , μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, παραμένει σταθερός υποστηρικτής και συνήγορος της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Αλβανία.

Οι δύο κυβερνήσεις μας συνεχίζουν το διάλογο με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Είμαι σίγουρη ότι με την ισχυρή δέσμευση και πολιτική θέληση των δύο χωρών μπορούμε να καταφέρουμε το επιτυχημένο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Αυτό θέλουν οι Λαοί μας και αυτό χρειάζεται η γειτονιά μας.

Δεν θα μπορούσα να κλείσω χωρίς δυο λόγια στα ελληνικά. Το ’21 πάντοτε μας εμπνέει και ανανεώνει την πίστη μας στην ικανότητα του Ελληνισμού να επιβιώνει ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Καθώς εορτάζουμε την Ελευθερία και τιμούμε τις θυσίες χάρη στις οποίες ζούμε ελεύθεροι, ας αναλογισθούμε τις δικές μας ευθύνες απέναντι σε εκείνους που έφυγαν και απέναντι σε εκείνους που θα έλθουν. Ελεύθερος σημαίνει αξιοπρεπής, με συναίσθηση καθήκοντος και χρέους, με ανάγκη για προσφορά και αλληλεγγύη. Αλλά ας διδαχθούμε από τις συμφορές που έπληξαν την επαναστατημένη Ελλάδα από τον εμφύλιο σπαραγμό που την οδήγησε η φιλαρχία και η διχόνοια των ηγετών της. Η ομοψυχία και η ενότητα δεν είναι επιλογή. Είναι χρέος!

Αλλά σήμερα είναι διπλή γιορτή. Τιμούμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που σηματοδοτεί την απελευθέρωση του ανθρωπίνου γένους χάρη στην ενσάρκωση του Υιού του Θεού. Χρόνια Πολλά στους Ευάγγελους και τις Ευαγγελίες που σήμερα εορτάζουν.

Θα ήθελα να κάνω μία πρόποση στη φιλία του Αλβανικού και του Ελληνικού Λαού, τη συνεργασία των δύο χωρών, και στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των εθνων που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου