ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες, Με μεγάλη χαρά και τιμή ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του Προέδρου του Παραρτήματος της Ομόνοιας Χιμάρας να απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια τελετή της βασιλόπιτας, τηρώντας έτσι ένα μακραίωνο έθιμο του λαού μας. Ο συμβολισμός και η θρησκευτική σημασία της τελετής αυτής είναι γνωστές και έχουν τη ρίζα τους στα έθιμα του ελληνισμού της Καππαδοκίας και στον βαθύ σεβασμό στη ιερή μορφή του Αγίου Βασιλείου.

Η κοινότητα σας, ένα από τα πιο λαμπρά τμήματα της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κατάφερε να κρατήσει ζωντανές τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τη πίστη μας μπροστά στον οθωμανικό ζυγό και τη δικτατορία του Χότζα, κι ακόμη και σήμερα, σε συνθήκες δημοκρατίας, πρέπει να αγωνίζεται για να της αναγνωρισθεί ότι είναι τμήμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Πρέπει ακόμη να αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα στο περιουσιακό. Τη χρονιά που πέρασε, χάρη στη δραστηριοποίηση της Ομόνοιας Χιμαρας και του Προέδρου της, με τη στήριξη της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας, κάποια προβλήματα επιλύθηκαν. Δυστυχώς, άλλα νέα και σοβαρά, εμφανίσθηκαν, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται από όλους σας, από το σύνολο του ελληνισμού της Χιμαρας, ενότητα και συσπείρωση γύρω από το φορέα που σας εκπροσωπεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες όλα αυτά τα χρόνια, την Ομόνοια. Απαιτεί, επίσης, την αξιοποίηση όλων των νομικών μέσων που η νομοθεσία της Αλβανίας προσφέρει στους νόμιμους ιδιοκτήτες. Η φετινή χρόνια είναι χρονιά του Πολίτη, καθώς, σε λίγους μήνες, θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Είναι η χρονιά που οι πολίτες αποκτούν λόγο και αναλαμβάνουν την ευθύνη, με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους, για το παρόν και το μέλλον του τόπου τους. Αδιαφορία δεν χωράει. Ούτε διχόνοια και μικροπολιτικοί υπολογισμοί. Οι πρόγονοί μας, που γέννησαν την Δημοκρατία, μας διδάσκουν ότι ελεύθερος άνθρωπος είναι ο υπεύθυνος και ενεργός πολίτης. Και η υπεύθυνη ψήφος είναι η κορυφαία πράξη της δημοκρατίας και ιερή υποχρέωση στον τόπο. Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι καλή χρόνια, με υγεία για εσάς και τις οικογένειες σας.

Τίρανα, 10 Μαρτίου 2019

Ελένη Σουρανή
Πρέσβυς της Ελλάδος