Κατρούγκαλος: «Η Αλβανία να αναθεωρήσει την δήμευση περιουσιών των ομογενών στην Χιμάρα»

Κατρούγκαλος: «Η Αλβανία να αναθεωρήσει την δήμευση περιουσιών των ομογενών στην Χιμάρα»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος έδωσε συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή του Β. Σκουρή στον News 24/7. Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, η υπόθεση του Κατσίφα και οι δήμευση των περιουσιών στην Χιμάρα. Παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσω για το θέμα της Αλβανίας. Άλλαξε ο Υπουργός Εξωτερικών. Τί σηματοδοτεί αυτό;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, είχε προχωρήσει πάρα πολύ η προσέγγισή μας με τη χώρα αυτή σε όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση. Και μάλιστα εκεί που περιμέναμε ότι θα είχαμε την κορωνίδα αυτής της καλής πορείας, τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου που ουσιαστικά πέρα από την εθνική επέτειο, θα τιμούσαμε και τους νεκρούς του αλβανικού μετώπου οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν βρει ειρήνη, είχαν ενταφιαστεί, είχαμε το πολύ θλιβερό γεγονός Κατσίφα.

Από κει και μετά, για λόγους που κυρίως ανάγονται στη εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας κατά την εκτίμησή μου, είχαμε μια ψύχρανση του κλίματος που νομίζω όμως ότι είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η δική μας προσπάθεια είναι ακριβώς να ξαναφέρουμε το επίπεδο των συζητήσεων εκεί που ήταν και να προχωρήσουμε για την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν από λίγο ο Έλληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας εδώ στη συχνότητά μας, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντέξει στις ευρωεκλογές. Είπε ότι εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού στο Ευρωκοινοβούλιο και κατ’ επέκταση στα εθνικά πολιτικά ζητήματα τότε φοβάμαι ότι σύντομα η Ευρώπη θα επιστρέψει στο κακό της παρελθόν και ζήτησε οι δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να βρούνε τρόπο συνεννόησης. Ήθελα το σχόλιό σας.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο Επίτροπος σε αυτό έχει απόλυτα δίκαιο. Εγώ θα πρόσθετα βέβαια στην διάσταση της δημοκρατίας και της ανάγκης να υπερασπιστούμε την ανοιχτή κοινωνία που έχουμε στην Ευρώπη, θα πρόσθετα και τη διάσταση να προστατεύσουμε και τα κοινωνικά δικαιώματα και την ιδιότητα του πολίτη απέναντι στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά σε όλες τις διαστάσεις αυτή η χρονιά είναι κρίσιμη.

Για να το συνδέσω και με το προηγούμενο θέμα που κουβεντιάζαμε της Αλβανίας, σαν παράδειγμα, εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με ποιά προϋπόθεση όμως; Ότι θα σεβαστούν ακριβώς αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλουμε να το προστατεύσουμε και για την «παλιά» Ευρώπη.

Αυτό για την Αλβανία δεν σημαίνει μόνο αλλαγές στο κράτος δικαίου, σημαίνει και προστασία της Μειονότητάς μας. Επομένως φαινόμενα όπως αυτό το πρόσφατο, ουσιαστικά δήμευση των περιουσιών των ομογενών μας στην περιοχή της Χειμάρρας, είναι από τα πράγματα που θα πρέπει η γειτονική χώρα να τα ξαναδεί.

Σε ό,τι μας αφορά, είναι προφανές ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή ένα μαύρο μέτωπο από ένα περίεργο γάμο του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο πράγματι πρέπει να υπάρχει μια συμμαχία των Ευρωπαίων που θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει την ψυχή της. Η ψυχή της Ευρώπης είναι οι ελευθερίες, τα δικαιώματα, αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου