Η νέα Πρέσβης αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump

Η Kathleen Ann Kavalec θα λάβει την έγκριση της Γερουσίας και θα αντικαταστήσει τον σημερινό Πρέσβη Donald Lu, του οποίου η εντολή έχει λήξει και θα εγκαταλείψει τα Τίρανα.

Η Kathleen Ann Kavalec υπηρετεί από τον Αύγουστο του 2015 ως Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και έχει πάνω από τρεις δεκαετίες εμπειρίας ως Αμερικανός διπλωμάτης.

Στο παρελθόν υπηρέτησε ως Διευθύντρια του Γραφείου ρωσικών υποθέσεων, Αναπληρώτρια Αρχηγός Αποστολής των ΗΠΑ στην UNESCO στο Παρίσι, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Βοήθειας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο και Διευθύντρια για την Πρόληψη των Συγκρούσεων στο Γραφείο Συντονιστή για την Ανασυγκρότηση και τη Σταθεροποίηση.

Μιλάει άπταιστα γαλλικά, ρουμανικά, ουκρανικά, ρωσικά, ισπανικά και πορτογαλικά.

Να σημειωθεί πως η θέση του Πρέσβη των ΗΠΑ είναι αρκετά αναβαθμισμένη στην Αλβανία καθώς ο Donald Lu και οι προκάτοχοί του , είχαν το ελεύθερο από την εκάστοτε κυβέρνηση της Αλβανίας να παρεμβαίνουν σε ζητήματα που αφορούν τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Ο Donald Lu ήταν αρωγός στις προσπάθειες για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην χώρα και πολλές φορές έκανε ωμές παρεμβάσεις κατονομάζοντας ακόμη και βουλευτές οι οποίοι ήταν μπλεγμένοι με εγκληματικές οργανώσεις.