Ο Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως δεν τον εκφραζει ο τίτλος δημοσιεύματος «Φοβάμαι τη συμφωνία με τα Σκόπια» που του αποδίδεται, υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε έκανε οιαδήποτε δήλωση για τη συμφωνία με τα Σκόπια :

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα ότι δημοσιεύεται «συνέντευξή» μου υπό τον τίτλο «Φοβάμαι τη συμφωνία με τα Σκόπια». Ουδέποτε έκανα οιαδήποτε δήλωση για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Ουδέποτε έχω πει αυτό που μου αποδίδεται στον τίτλο του δημοσιεύματος, ο οποίος άλλωστε δεν με εκφράζει. Την Τετάρτη 20 Ιουνίου με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου ομάδα περίπου 15 δημοσιογράφων. Ουδεμία συνέντευξη δόθηκε. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και ουδεμία συζήτηση έγινε για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Κατά την αναχώρησή τους, με πλησίασε ένας εκ των δημοσιογράφων, ο οποίος μου ζήτησε δήλωση για τις σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας και σε αυτό απάντησα. Όπως έκανα πάντα, θα συνεχίσω να προσεύχομαι και να εργάζομαι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, για την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό των λαών της περιοχής μας», αναφέρει στη δήλωσή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος μίλησε στο Βραδινό Μαγκαζίνο στο ΘΕΜΑ 104,6 με τον Γιώργο Λαμπράκο και την Ντόνα Δρούτσα

«Οι φιλικές σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας θεωρώ ότι θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες. Το πιστεύω αυτό. Κι εγώ προσπαθώ να είμαι γέφυρα, καταλαβαίνετε; Άλλοι δημιουργούν χαράδρες...»

Για την προωθούμενη με την Αλβανία ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Ο πολύπειρος ιεράρχης με το εξαιρετικό ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, γνωρίζει άριστα εδώ και 26 χρόνια τα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα της περιοχής.

Παραμένοντας σιωπηλός, για να μη θεωρηθεί ότι μπαίνει στα χωράφια της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν θέλησε όλο αυτό το διάστημα να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των συνόρων μας.

Ωστόσο, με τις συζητήσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και να επίκειται συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών εντός των επομένων μηνών, ο Μακαριότατος δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθησή του ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο χώρες.

Ερωτ: Αυτό θα ειρηνέψει περισσότερο την κατάσταση μεταξύ των δύο λαών ή θα δημιουργήσει αλυτρωτισμούς όπως κάποιοι φοβούνται;

Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Εδώ;

Ερωτ: Είτε εδώ είτε στα Σκόπια

Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας : Στα Σκόπια φοβούμαι (τον αλυτρωτισμό). Αλλά εδώ, όχι, θα βοηθήσει οπωσδήποτε. Αλλά θέλω να τη δούμε τι λέει.

Ερωτ: Τη συμφωνία της Αλβανίας;

Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Δεν την έχουμε δει ακόμα. Αλλιώς κινδυνεύουμε. Αλλά εγώ είμαι βέβαιος ότι η προσέγγιση θα βοηθήσει, είναι η μόνη λύση. Οι φιλικές σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας θεωρώ ότι θα βοηθήσουν και τις δύο χώρες. Το πιστεύω αυτό. Κι εγώ προσπαθώ να είμαι γέφυρα, καταλαβαίνετε; Άλλοι δημιουργούν χαράδρες, εγώ προσπαθώ και πιστεύω στις γέφυρες.

Μιλάει για γέφυρες διότι έχει γνώση των εμποδίων που συνάντησε στην προσπάθεια του να συγκροτήσει και να αναστηλώσει τις εκκλησιαστικές δομές της Ορθοδοξίας στην Αλβανία. Χρειάστηκε πολλές φορές να γεφυρώσει χάσματα καχυποψίας και άρνησης που πρόβαλαν σε κάθε του βήμα.

Παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, ο Μακαριότατος, κατάφερε να ανασυγκροτήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία και να αναπτύξει το έργο της σε διάφορους τομείς, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ανέγερση και αναστήλωση ιερών ναών, την οικοδόμηση σχολείων, τη δημιουργία ιατρικών κέντρων, ενώ δεν έμεινε πίσω ούτε το εκδοτικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτε οι φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές δράσεις.

Για τη συνέχιση αυτών τον δράσεων από το 2016 η Εκκλησίας της Αλβανίας διαθέτει και υδροηλεκτρικό έργο μέσω του οποίου συμβάλλει στην αύξηση των υποδομών της χώρας, αλλά και στη συνέχιση του εκπαιδευτικού, πνευματικού και κοινωνικού έργου της. Έργο το οποίο έχει αφετηρία και συνέχεια επί τρεις δύσκολες δεκαετίες ένα πρόσωπο: το πρόσωπο του φωτισμένου Ιεράρχη Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.