Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον ΣΚΑΙ: «Προσπαθώ να χτίζω γέφυρες όταν άλλοι προσπαθούν να φτιάχνουν αναχώματα και χαράδρες» (βίντεο)

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον ΣΚΑΙ: «Προσπαθώ να χτίζω γέφυρες όταν άλλοι προσπαθούν να φτιάχνουν αναχώματα και χαράδρες» (βίντεο)

Ο Αλέξης Παπαχελάς συναντά τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας και συζητά μαζί του για το έργο του στα 25 χρόνια που ηγείται της Ορθοδοξίας στην Αλβανία, την προσέλκυση πιστών, την ανοικοδόμηση και αναστήλωση των ναών και μοναστηριών, την ανασύσταση όλων των λειτουργικών δομών της Εκκλησίας, αλλά και την ανθρωπιστική, εκπαιδευτική και πολιτιστική του δράση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μίλησε για το 25ετές έργο του στην Αλβανία και δήλωσε πως ο διάδοχός του θα είναι Αλβανός .Είπε ακόμη πως επικοινωνεί άνετα με τον Έντι Ράμα και πως τα προβλήματα λύνονται με διάλογο. Για τα γεγονότα στη Χιμάρα αλλά και γενικότερα τόνισε πως υπάρχει μια διαδικασία που καθυστερεί ή αναβάλλει την επιστροφή των περιουσιών και χαρακτήρισε τα θέματα «μπερδεμένα».

Πάντως δεν αρνήθηκε πως μπορεί να υπάρχει και σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, αλλά εστίασε στην ερήμωση των περιοχών αυτών. Για τους Αλβανούς στην Ελλάδα είπε πως έχουν βρει καλοσύνη, στοργή και πρόοδο, ενώ τόνισε με νόημα πως κάποιοι θέλουν εντάσεις στην Βαλκανική και ζήτησε να μην γίνουμε θύματά τους.

Είπε πως η Ελλάδα είναι σε κατάσταση κάμψης όχι όμως παρακμής και ζήτησε να γίνει σωστή διάγνωση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ζητώντας παράλληλα σοβαρή αυτοκριτική ολόκληρου του λαού όχι μόνο των πολιτικών. «Για εμάς φταίει πάντα κάποιος ξένος. Επιτέλους εμείς φταίμε» σχολίασε και ζήτησε μετάνοια.

Σε άλλο σημείο ξεκαθάρισε ποιος είναι ο καλός Ορθόδοξος. «Ποιος είναι ο καλός Ορθόδοξος; Αυτός που έχει κάνει στη ζωή του ένα σωρό ζαβολιές και κάνει και μια αφιέρωση μιας εικόνας και έτσι έχει την συνείδησή του ήσυχη; Ε όχι δεν είναι έτσι..» είπε και εστίασε στο ρόλο της Εκκλησίας να κατευθύνει σωστά. «Αν θες να είσαι Ορθόδοξος δεν μπορείς να κάνεις αδικίες, να λες ψέμματα, να ζεις ζωή ανήθικη και να λες ένα «κύριε ελέησον» και να είσαι εντάξει» έστειλε το μήνυμα.

Για την ευθύνη της Εκκλησίας είπε χαρακτηριστικά «καλές είναι οι τελετές αλλά δεν φτάνουν» για να αντιμετωπιστεί η αδιαφορία του κόσμου. Επισήμανε ακόμη πως η Εκκλησία πρέπει να λέει κάποιες αλήθειες αλλά όχι να έχει πολιτική ανάμειξη.

Τόνισε πως η Εκκλησία θα μείνει Εκκλησία και δεν θα γίνει ΜΚΟ και την παρομοίασε με το νερό που δεν αλλάζει και είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα γίνουμε πιο μοντέρνοι άμα πιούμε κοκα-κολα».

Για το Ισλάμ, το οποίο έχει μελετήσει πολύ, είπε πως δεν υπάρχει ένα ενιαίο Ισλάμ και πως κάποιοι το ζουν με ακραίες ερμηνείες που είναι πιο εύκολες από τις άλλες. Είπε ακόμη πως πάρα πολλές αδικημένες κοινωνίες που έζησαν την αποικιοκρατία της Δύσης και με το χριστιανικό στοιχείο αυτής, εξεγείρονται σήμερα με θρησκευτικά συνθήματα. «Και αυτά τα συνθήματα τα θρησκευτικά δεν αντιμετωπίζονται με τανκς και αεροπλάνα. Το θρησκευτικό βήμα είναι σαν την πυρηνική ενέργεια , όταν αρχίσει να διαχέεται δεν μαζεύεται» τόνισε. Για τη Δύση είπε πως χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα ενώ είπε πως η Δύση και ιδιαίτερα η Αμερική σνόμπαραν τον χριστιανισμό και δημιούργησαν ένα κενό που διείσδυσε το Ισλάμ.

Για την Ορθοδοξία είπε πως δεν μπορεί να είναι ένα «μουσείο του παρελθόντος» αλλά μια Ορθοδοξία «ζωντανή, ενωμένη, που έχει ένα ρόλο και μια αποστολή στην σύγχρονη κοινωνία».

Κλείνοντας έστειλε ένα μήνυμα στον μέσο Έλληνα: μην συμφιλιωθείς με την παρακμή, θα κάνουμε αντίσταση στην παρακμή! Και τέλος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδος, ενώ υπογράμμισε πως στην Ορθοδοξία τρία πράγματα είναι πάντα μαζί: η αλήθεια, η αγάπη και το κάλλος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου