Επιστολή Γ. Καραμέλιου προς όλα τα μέλη της «Ομόνοιας» και όχι μόνο

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ομόνοια έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία μου. Αυτό όχι μόνο από την ατζέντα και το περιεχόμενο τους, αλλά κυρίως για τον τρόπο που εμείς προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από την πορεία που καθοδηγεί την οργάνωση μας στην απαξίωση. Εφαρμόζουμε ένα τρόπο συμπεριφοράς, που μοιάζει περισσότερο με αυτό των φαρισαίων και κάνουμε τα λάθη τους. Ανιχνεύουμε και «κατασκοπεύουμε» τις πράξεις αλλήλων, υποθέτουμε και συκοφαντούμε, ασκούμε κριτική και κατακρίνουμε κάθε συμπεριφορά και στάση του καθενός μας και εμείς από την καθέδρα κατευθύνουμε το δάκτυλο και την καυστική μας γλώσσα ισχυριζόμενοι το αλάθητο μας. Το αποκορύφωμα αποτελεί η τελευταία συνάθροιση μας και οι αντιδράσεις μας.

Κατά την άποψη μου, ασχολούμαστε με παρεμφερείς τεχνικά θέματα, που ούτε αγγίζουν, ούτε βελτιώνουν την ουσία του προβλήματος το οποίο είναι: υποτίμηση, συρρίκνωση, απαξίωση , ξεθώριασμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της οργάνωσης μας αλλά και της εξόδου της από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει ν’ αλλάξουμε την συμπεριφορά μεταξύ μας και προς την κοινότητα μας, όπως και την στάση και την προσέγγιση προς αυτή, ανοίγοντας το δρόμο για μία δυναμική επάνοδο προς όλες τις κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό θεωρώ και προτείνω πως πρέπει να δημιουργήσουμε μια επικοινωνιακή πλατφόρμα, δράσης και επανόδου, η οποία να έχει στην βάση της, τις αξίες και τις αρχές πάνω στα οποία δημιουργήθηκε η πολιτική οργάνωση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η Ομόνοια, όπως και τους πολλαπλούς στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από αυτή. Μέρος της πλατφόρμας αυτής, αναμφισβήτητα πρέπει να είναι το πολιτικό πρόγραμμα, η εσωτερική οργάνωση , οι αλλαγές του καταστατικού, ο ευρύτερος διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών , το πρόγραμμα πολιτισμικής, θρησκευτικής , κοινωνικοοικονομικής δράσης, η διαθρησκευτική δράση κ.α. Αυτή η πλατφόρμα θεωρώ πως πρέπει να αποτελέσει την βάση με την οποία θα πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινότητα μας, ανοίγοντας το δρόμο μιας ανοιχτής συζήτησης και ειλικρινής, συγκεκριμένης και ιδιαίτερα ουσιώδεις ανάλυσης .

Κρίνω και προτείνω να απελευθερωθούμε από τις προκαταλήψεις, από τα ατομικά μας συμφέροντα κατευθύνοντας την τομή στις κοινές και βασικές μας υποθέσεις, η εγκατάλειψη των οποίων μας καθοδηγεί σε συνεχόμενες αποτυχίες και σε υποτίμηση της προσωπικότητας μας.

Ας επιστρέψουμε στο τραπέζι του ωφέλιμου διαλόγου, να καταλήξουμε κάπου, αφού έχουμε κρίνει ψύχραιμα, να σχεδιάσουμε το χρονόγραμμα των πράξεων μας και να ξεκινήσουμε την πραγματική εργασία με τους ανθρώπους μας δημιουργώντας μια νέα πνοή, αισιόδοξη και φιλόδοξη, στην οργάνωση μας.

Πιστεύω και ελπίζω στο καθένα από εσάς. Μ’ εμπνέει το γεγονός πως εμείς έχουμε όλες τις δυνατότητες, τις δυνατότητες σε προσωπικό και συνολικό επίπεδο, ώστε να ανορθώσουμε την ιερά οργάνωση μας «Ομόνοια» από όλες τις απόψεις , και πολιτικά. Αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο επειδή μας το επιβάλουν οι σημερινές καταστάσεις και προϋποθέσεις αλλά και επειδή μας το επιβάλει το αίμα, ο κόπος, οι προσπάθειες και η διαθήκη των προγόνων μας, ώστε να είμαστε μια κοινότητα με εξασφαλισμένα δικαιώματα και ελευθερίες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ενωμένη, εκπροσωπημένη, άξια και περήφανη για όλα όσα εκπροσωπεί στην σημερινή δημοκρατική κοινωνία της Αλβανίας.

Με ιδιαίτερο σεβασμό για το καθένα από σας.

Γρηγόρης Καραμέλος.

Υ.Γ: Ζητώ την κατανόηση σας και προτρέπω φιλικά όλες τις διαδικτυακές ιστοσελίδες, τις ομάδες και τα άτομα να σταματήσουν τις υποτιμητικές συζητήσεις. Ας συζητήσουμε μεταξύ μας, μέσα στις δομές μας, γιατί πρέπει τα σεβαστούμε το ρητό «τα εν οίκο μη εν δήμο». Επίσης απαγορεύω κατηγορηματικά την χρήση του ονόματος μου, χωρίς την ρητή έγκριση μου.