Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για άρση του μέτρου. Το δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές του Μπερίσα κατά των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί από την Ειδική Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SPAK), τα οποία περιελάμβαναν υποχρέωση εμφάνισης στις αρχές και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σχετικά με την υπόθεση ιδιωτικοποίησης του πρώην αθλητικού συγκροτήματος «Partizani».
Η απόφαση τονίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν παραβιάζουν την προσωπική ελευθερία, όπως ορίζεται στο άρθρο 27 του Συντάγματος, και συνεπώς δεν απαιτούν έγκριση από τη Βουλή. Ειδικότερα, για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, το δικαστήριο διευκρίνισε ότι αυτή αφορά την ελευθερία κίνησης (άρθρο 38) και όχι την προσωπική ελευθερία. Κατά συνέπεια, ο Μπερίσα δεν δικαιούται ειδική προστασία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας.
Η Συνταγματική Δικαιοσύνη κατέληξε ότι η υποχρέωση εμφάνισης στις αρχές, με συχνότητα δύο φορές το μήνα, δεν εμποδίζει την άσκηση των καθηκόντων του ως βουλευτής. Όσον αφορά την απαγόρευση εξόδου, αποφάσισε την κατάργησή της, κρίνοντάς την δυσανάλογη, αφού η ίδια ανάγκη μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το πρώτο μέτρο.
Ωστόσο, ο κατ’ οίκον περιορισμός, που επιβλήθηκε αργότερα από το SPAK, παραμένει σε ισχύ, όπως επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του Μπερίσα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διαδικασία λήψης των περιοριστικών μέτρων ήταν σύμφωνη με τη νομοθεσία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας και πολιτικών πιέσεων.
Ο Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε την απόφαση «ντροπιαστική» και «αντισυνταγματική», υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει το κοινοβούλιο και τη διάκριση των εξουσιών. Ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορώντας τη Συνταγματική Δικαιοσύνη για έλλειψη ανεξαρτησίας και υποταγή στη «δικτατορία του ναρκοκράτους», όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση. Δήλωσε ότι η προσφυγή του στο Στρασβούργο θα αποκαλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας.
Σχόλια