Το Εφετείο αφήνει στη φυλακή ξανά τον Ιλίρ Μέτα

Το Εφετείο αφήνει στη φυλακή ξανά τον Ιλίρ Μέτα

Το Εφετείο Ειδικών Υποθέσεων επικύρωσε τα μέτρα ασφαλείας που είχαν επιβληθεί από το Πρωτοδικείο κατά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, και της συζύγου του, Μόνικα Κρυεμάδη. Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστή, ο Ιλίρ Μέτα θα παραμείνει υπό κράτηση, ενώ η Μόνικα Κρυεμάδη υπόκειται σε περιοριστικούς όρους με την υποχρέωση παρουσίας ενώπιον των αρχών.

Οι κατηγορούμενοι είχαν προσφύγει κατά των μέτρων, ζητώντας την τροποποίησή τους, αλλά τα επιχειρήματά τους δεν έγιναν δεκτά από το Εφετείο. Τα μέτρα ελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας από την Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς (SPAK) για υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο CEZ-DIA, χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ από το πρώην κόμμα LSI, καθώς και έρευνες για τις περιουσιακές τους δηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ιλίρ Μέτα ζήτησε την απελευθέρωσή του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν. Δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διαφύγει, προτείνοντας ως εναλλακτική τη δέσμευση του διαβατηρίου του. Παράλληλα, κατηγόρησε τις αρχές ότι ενεργούν υπό την επιρροή του SPAK και ζήτησε την τήρηση της νομιμότητας και του τεκμηρίου της αθωότητας.

Η Μόνικα Κρυεμάδη, σε δηλώσεις της μετά την απόφαση, κατηγόρησε το SPAK για χρήση ψευδών στοιχείων και ανεπαρκή προετοιμασία. Ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες βασίζονται σε λανθασμένες οικονομικές αναλύσεις και πλαστογραφημένα έγγραφα. Παράλληλα, προανήγγειλε περαιτέρω νομικές ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ιλίρ Μέτα περιλαμβάνουν παθητική δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων σε τρεις περιπτώσεις, εκ των οποίων οι δύο φέρονται να έγιναν σε συνεργασία, ξέπλυμα χρήματος και ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων. Αντίστοιχα, η Μόνικα Κρυεμάδη κατηγορείται για παθητική δωροδοκία σε δύο περιπτώσεις, ξέπλυμα χρήματος και μη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Στην ίδια υπόθεση έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και σε άλλους εμπλεκόμενους, όπως ο πρώην επικεφαλής της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (AKEP), Πίρο Τζίτζο, και η πολίτης Έμα Τσόκου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια