Γιατί ο Ράμα είναι το χαϊδεμένο της Ευρώπης;

Γιατί ο Ράμα είναι το χαϊδεμένο της Ευρώπης;

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, συνελήφθη πρόσφατα με κατηγορίες διαφθοράς. Παρά τα σκάνδαλα που βαραίνουν την κυβέρνησή του, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα παραμένει ακλόνητος στη θέση του, με στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση;

Η σύλληψη του Μέτα συνέβη μετά από καταδίωξη, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων. Δεν είναι ο μόνος αντιπολιτευόμενος πολιτικός που έχει αντιμετωπίσει δίωξη από την αλβανική κυβέρνηση φέτος, με τον Σαλί Μπερίσα και άλλους να κατηγορούνται για παρόμοια αδικήματα. Η Αλβανία προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενόψει και της επιδίωξής της να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το 2030.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή βοήθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε το 2024 ότι η διαφθορά παραμένει διάχυτη στη χώρα, επηρεάζοντας ακόμα και την κορυφή της κυβέρνησης. Οι επικριτές του Ράμα τον κατηγορούν για ανοχή στην οργανωμένη εγκληματικότητα και εξυπηρέτηση συμφερόντων διαφθοράς.

Ο Ράμα, όπως γράφει το ελβετικό site Blick, απολαμβάνει υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία τον θεωρεί αξιόπιστο συνομιλητή για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, παρά τις πολυάριθμες κατηγορίες που τον βαρύνουν σχετικά με διαφθορά και αυταρχική διακυβέρνηση. Ένας βασικός λόγος φαίνεται να είναι η προσέγγισή του στη Δύση και η δηλωμένη πρόθεση ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., κάτι που τον κάνει πιο αποδεκτό από άλλους ηγέτες στα Βαλκάνια που συχνά διατηρούν στενές σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα.

Η Ε.Ε., αναζητώντας σταθερότητα στα Βαλκάνια, ίσως θεωρεί πως ο Ράμα είναι ένας βολικός σύμμαχος, καθώς δεν αμφισβητεί ευθέως την ευρωπαϊκή πολιτική. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες τον στηρίζουν, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις πρακτικές της κυβέρνησής του, η οποία συχνά κατηγορείται για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Η στάση αυτή της Ε.Ε. ωστόσο δημιουργεί ερωτήματα, καθώς μοιάζει να «κλείνει τα μάτια» σε καταγγελίες που αφορούν σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας στην Αλβανία. Παρά τις ευρωπαϊκές αξίες που ευαγγελίζεται η Ένωση, η ανοχή που δείχνει προς τον Ράμα εγείρει υποψίες ότι ο στρατηγικός του ρόλος υπερισχύει της λογοδοσίας και της διαφάνειας, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Αλβανίας όσο και ευρύτερα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια