Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK) ανακοίνωσε τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, κατηγορώντας τον για σοβαρά αδικήματα, όπως παθητική διαφθορά, ξέπλυμα χρημάτων και ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Η έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις περιπτώσεις διαφθοράς, δύο από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με άλλους δημόσιους αξιωματούχους.
Οι κατηγορίες προέρχονται από το σκάνδαλο CEZ-DIA, το οποίο σχετίζεται με τη σύνδεση συμβολαίων μεταξύ της εταιρείας CEZ και της «Debt International Advisory» (DIA) κατά τη διάρκεια της θητείας του Μέτα ως Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μέτα φέρεται να χρησιμοποίησε την επιρροή του για να υποστηρίξει την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, παραβλέποντας τα κριτήρια που θα έπρεπε να ισχύουν για τη διαχείριση των χρεών της CEZ. Το ποσό που επωφελήθηκε η εταιρεία ανέρχεται σε 649 εκατομμύρια λεκ, το οποίο έχει επικυρωθεί από δικαστική απόφαση.
Η σύζυγος του Μέτα, Μόνικα Κρυεμάδη, βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο, βρίσκεται επίσης υπό έρευνα με κατηγορίες για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων σε δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις έρευνες, τόσο ο Μέτα όσο και η Κρυεμάδη χρησιμοποίησαν την επιρροή τους σε διάφορους δημόσιους λειτουργούς και επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν προσωπικά οφέλη. Μία από τις υποθέσεις αφορά τη σύναψη συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ οι πληρωμές που έλαβαν δεν καταγράφηκαν στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.
Επιπλέον, ο πρώην επικεφαλής της Αρχής Ηλεκτρονικών και Ταχυδρομικών Επικοινωνιών (AKEP), Πύρρο Τζίτζο, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για παθητική διαφθορά σε συνεργασία με τον Μέτα και την Κρυεμάδη. Ο Τζίτζο κατηγορείται ότι βοήθησε την υλοποίηση συμφωνιών που παραβίαζαν τους κανόνες του AKEP, ευνοώντας ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Η Ειδική Εισαγγελία σημείωσε επίσης ότι το ζεύγος Μέτα-Κρυεμάδη είχε σχέση με επιχειρηματία, από τον οποίο έλαβαν προσωρινή χρήση μιας βίλας ως αντάλλαγμα για την παράνομη επιρροή που ασκούσαν σε δημόσιους λειτουργούς. Η Κρυεμάδη φέρεται επίσης να βοήθησε στη νομοθετική τροποποίηση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του επιχειρηματία, στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Οι έρευνες αποκαλύπτουν επίσης ότι ο Μέτα, με την ιδιότητα του Προέδρου του Κόμματος LSI (Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ένταξη), σύναψε συμβόλαια για υπηρεσίες λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά την περίοδο 2016-2017. Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων για αυτά τα συμβόλαια δεν προήλθε από επίσημους λογαριασμούς του κόμματος, ενώ οι σχετικές δαπάνες δεν καταγράφηκαν στους επίσημους ισολογισμούς που κατατέθηκαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Μία ακόμη κατηγορία που βαρύνει το ζεύγος είναι η αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος το 2009-2010 στην περιοχή του «Μπλόκου» στα Τίρανα. Η έρευνα έδειξε ότι η αγορά χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με μετρητά που δεν είχαν δηλωθεί, γεγονός που εγείρει υποψίες για ξέπλυμα χρημάτων.
Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Μέτα και η Κρυεμάδη δεν δήλωσαν ιατρικές δαπάνες ύψους 106.125 ευρώ, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών πληρώθηκε με μετρητά, χωρίς να καταγραφούν στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων τους.
Η SPAK συνεχίζει τις έρευνες για τη συμμετοχή και άλλων ατόμων, ενώ ευχαρίστησε τις αρχές των ΗΠΑ, Αυστρίας, Ιταλίας, Σαν Μαρίνο και Κύπρου για τη συνεργασία τους.
Σχόλια