Το πολυσυζητημένο ραντεβού της Τρίτης μεταξύ του Άλεξ Σόρος και του κυβερνήτη Τιμ Γουόλτζ αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Ο 38χρονος φιλάνθρωπος, με αριστερές πεποιθήσεις, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην αμερικανική και παγκόσμια πολιτική σκηνή. Αυτό οφείλεται στην περιουσία του, ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία διαχειρίζεται αφού του την παρέδωσε ο διάσημος πατέρας του, Τζορτζ Σόρος, για να προωθήσει την παγκόσμια αριστερή σταυροφορία της οικογένειάς τους. Το να χαρακτηρίσει κανείς τον Άλεξ Σόρος ως τον «σκοτεινό άρχοντα» των αριστερών κεφαλαίων δεν είναι υπερβολή. Έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την ελίτ των Δημοκρατικών, όπως φαίνεται από τις περισσότερες από 24 επισκέψεις του στον Λευκό Οίκο κατά την προεδρία Μπάιντεν, καθώς και από τη σχέση του με τη Χούμα Αμπεντίν, την πρώην στενή συνεργάτιδα της Χίλαρι Κλίντον.
Ο Άλεξ Σόρος ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους υποστηρικτές της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις όταν η προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα στη Δημοκρατική Εθνική Συνέλευση στο Σικάγο, φωτογραφήθηκε με τον Γουόλτζ και δήλωσε με ενθουσιασμό ότι υποστηρίζει τον κυβερνήτη. Ωστόσο, το ραντεβού της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γουόλτζ φάνηκε να υποκύπτει στις επιθυμίες του Σόρος, προκάλεσε αντιδράσεις.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αναλυτές αντέδρασαν με περιφρόνηση, βλέποντας τον Γουόλτζ, που συχνά παρουσιάζεται ως «άνθρωπος του λαού», να υποκλίνεται μπροστά στον Σόρος, τον διάδοχο μιας πανίσχυρης δυναστείας. Η συνάντηση με τον «νεποτικό κληρονόμο» δεν ταίριαζε με την εικόνα του Γουόλτζ και της Χάρις ως εκπροσώπων της μεσαίας τάξης. Παρ' όλα αυτά, η συνεργασία με τον Άλεξ Σόρος, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση και την υποστήριξή του, είναι κάτι που οι ψηφοφόροι πρέπει να αναμένουν αν το δίδυμο Χάρις-Γουόλτζ κατακτήσει τον Λευκό Οίκο.
Η σχέση αυτή έχει επιπτώσεις πέρα από την εσωτερική πολιτική και τις συνηθισμένες συνεισφορές από μεγάλους δωρητές της αριστεράς. Ο Άλεξ Σόρος έχει ανησυχητικές διεθνείς διασυνδέσεις που χρήζουν προσοχής. Ένα από τα παράξενα ενδιαφέροντά του είναι η Αλβανία, μια φτωχή βαλκανική χώρα με λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία είναι γνωστή κυρίως για το οργανωμένο έγκλημα. Παρ' όλα αυτά, ο Σόρος περνάει πολύ χρόνο στην Αλβανία, έχοντας στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της, Έντι Ράμα.
Από το 2012, ο Ράμα κυβερνά την Αλβανία σαν να είναι το προσωπικό του φέουδο, με τη χώρα να χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και αυταρχισμό. Υπό την ηγεσία του, η Αλβανία έχει εξελιχθεί σε κέντρο του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη. Παρότι ο Ράμα έχει εμπλακεί σε μεγάλα σκάνδαλα, όπως η υπόθεση διαφθοράς με τον πρώην πράκτορα του FBI, Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, η διοίκηση Μπάιντεν δείχνει απρόθυμη να πάρει μέτρα εναντίον του.
Η φιλία του Σόρος με τον Ράμα ίσως εξηγεί αυτή τη στάση ανοχής από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Σόρος εμφανίζεται συχνά στα Τίρανα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με τον Ράμα, τον οποίο αποκαλεί «αδελφό του». Ενώ δεν υπάρχουν προφανείς οικονομικοί λόγοι για να επενδύει κάποιος στην Αλβανία, η στενή σχέση τους είναι ανησυχητική και δύσκολο να εξηγηθεί. Αν η προεδρία Χάρις-Γουόλτζ σχεδιάζει να επιτρέψει στον Άλεξ Σόρος να επηρεάσει την πολιτική του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί ο Σόρος θεωρεί το καθεστώς του Ράμα, ένα αυταρχικό σοσιαλιστικό καθεστώς, πρότυπο προς μίμηση.
Αν αυτή είναι η κατεύθυνση που οι Δημοκρατικοί επιφυλάσσουν για την Αμερική, τότε οι ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν.
Σχόλια