Η Αλβανία έχει συνάψει μια ειδική συμφωνία με την Ιταλία για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου, δήλωσε ο Έντι Ράμα στο Euronews, υπογραμμίζοντας την "ανεπιφύλακτη αγάπη" της Αλβανίας για την Ιταλία. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, μόνο η Ιταλία έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει κέντρα υποδοχής μεταναστών στο αλβανικό έδαφος, όπου θα εξετάζονται γρήγορα τα αιτήματα ασύλου των μεταναστών.
Ο Ράμα ξεκαθάρισε ότι άλλες χώρες που θέλουν να αντιγράψουν αυτό το μοντέλο δεν πρέπει να υπολογίζουν στην Αλβανία ως εταίρο, καθώς η συμφωνία αυτή είναι αποκλειστική με την Ιταλία λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή βασίζεται, όπως εξήγησε, στο αίσθημα ευθύνης μεταξύ γειτόνων και Ευρωπαίων, και όχι σε ανταλλάγματα για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ.
Το πενταετές αυτό συμφωνηθέν πρόγραμμα προβλέπει ότι μετανάστες που εντοπίζονται στη θάλασσα από τις ιταλικές αρχές θα μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, όπου τα αιτήματα ασύλου τους θα εξετάζονται από Ιταλούς αξιωματούχους. Μόνο μετανάστες από χώρες που η Ιταλία θεωρεί "ασφαλείς", και των οποίων τα αιτήματα είναι πιθανό να απορριφθούν, θα στέλνονται εκεί.
Οι επιτυχόντες αιτούντες θα λαμβάνουν άσυλο στην Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι θα επαναπατρίζονται. Τα κέντρα, τα οποία θα χτιστούν με δαπάνη της Ιταλίας και υπό την ιταλική δικαιοδοσία, δεν έχουν ανοίξει ακόμη, αν και η Ιταλική κυβέρνηση σκόπευε να τα λειτουργήσει από την άνοιξη του 2024.
Η ΕΕ δεν έχει εκφράσει αντίθεση στη συμφωνία αυτή, καθώς δεν εμπίπτει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει επαινέσει τη συμφωνία ως ένα παράδειγμα "καινοτόμου σκέψης", παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων των μεταναστών και την πιθανότητα να εγκλωβιστούν σε νομικά κενά.
Άλλες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αντιγραφή αυτού του μοντέλου. Δεκαπέντε κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα υιοθέτησης παρόμοιων πρωτοκόλλων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Σχόλια