Η βρετανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία των Εργατικών, μετά την αντίθεσή της στο σχέδιο των Συντηρητικών για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, εξετάζει τώρα μια διαφορετική προσέγγιση, βασισμένη στο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου στην Αλβανία, συγκεκριμένα στις περιοχές Shengjin και Gjadër.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Ρώμη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κερ Στάρμερ, δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει εκδηλώσει «μεγάλο ενδιαφέρον» για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ιταλία με την Αλβανία, η οποία έχει στόχο τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τη Μελόνι, έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία, με μείωση κατά 60% σε σύγκριση με το 2022.
Ο Κερ Στάρμερ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας, ενώ σκέφτεται σοβαρά την υιοθέτηση ενός παρόμοιου μοντέλου. Αν και είχε απορρίψει το σχέδιο των Συντηρητικών για μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα, ο Στάρμερ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ιταλικό παράδειγμα με ρεαλισμό και ανοιχτότητα.
Η βασική διαφορά ανάμεσα στη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία και το βρετανικό σχέδιο για τη Ρουάντα είναι ότι οι μετανάστες που θα γίνονται δεκτοί στην Αλβανία θα εξετάζονται επί τόπου και όσοι λάβουν άσυλο θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Επιπλέον, η Αλβανία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμευμένη από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), παρέχει εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, κάτι που διαφοροποιεί τη συμφωνία αυτή από το αμφιλεγόμενο βρετανικό σχέδιο με τη Ρουάντα.
Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποστολή μεταναστών σε άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια προς αυτές τις χώρες.
Σχόλια