Μπελέρης στο Reuters: Χώρα που δεν σέβεται το κράτος δικαίου & τη βούληση του λαού δεν έχει θέση στην ΕΕ

Μπελέρης στο Reuters: Χώρα που δεν σέβεται το κράτος δικαίου & τη βούληση του λαού δεν έχει θέση στην ΕΕ

Όταν ο πολιτικός ελληνικής καταγωγής Φρέντης Μπελέρης εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή ενώ ήταν φυλακισμένος στην Αλβανία, οι υποστηρικτές του στην γενέτειρα άναψαν πυρσούς και πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν.

Ο Μπελέρης, που κατέβηκε στις εκλογές με ένα ελληνικό κόμμα, θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του για κατηγορίες αγοράς ψήφων στις τοπικές δημοτικές εκλογές ένα χρόνο πριν, τις οποίες με δηλώσεις του την Τετάρτη χαρακτήρισε ψευδείς και πολιτικά υποκινούμενες.

«Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωσή μου,» είπε ο Μπελέρης στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη φυλακή. «Δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον μου. Δεν υπάρχει περίπτωση η απόφαση να μην ήταν διαφορετική σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.»

Η υπόθεση του Μπελέρη έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, βαλκανικών γειτόνων των οποίων οι σχέσεις έχουν συχνά επιδεινωθεί λόγω πολιτισμικών και ιστορικών διαφορών, καθώς και των πολλών Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές στη γενέτειρά του, τη Χιμάρα, στη γραφική Αλβανική Ριβιέρα, η οποία έχει ενεργή ελληνική μειονότητα. Στη συνέχεια κέρδισε τις εκλογές, αλλά ποτέ δεν ορκίστηκε ενώ κρατούνταν υπό προφυλάκιση. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε τον Μάρτιο αυτού του έτους για εκλογική απάτη.

Ο Μπελέρης, που κέρδισε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι η νίκη του ήταν ένα μήνυμα προς την πρώην κομμουνιστική Αλβανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μη ευρωπαϊκή χώρα,» είπε.

Μετά τη φυλάκιση του Μπελέρη πέρυσι, η Ελλάδα ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Η πάγια θέση της Αθήνας ήταν ότι η Αλβανία θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα ενός εκλεγμένου δημάρχου και ότι η επιδίωξή της για ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δηλώσει ότι η υπόθεση Μπελέρη ήταν θέμα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής.

Ο Μπελέρης είπε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

«Ούτε εγώ ούτε και η ελληνική κυβέρνηση έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε την ένταξη οποιασδήποτε χώρας,» είπε.

«(Αλλά) μια Αλβανία που είναι μέλος της ΕΕ αλλά δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού δεν ανήκει εκεί,» είπε.

Ο Μπελέρης, που έχει διπλή υπηκοότητα, έχει θεωρηθεί από μερικούς στην Αλβανία ως διχαστική φιγούρα. Είπε ότι το γεγονός ότι κέρδισε τις ψήφους τόσο των Ελλήνων όσο και των Αλβανών στη Χιμάρα, μια περιοχή με μεικτό πληθυσμό, αποδεικνύει ότι ήταν ένας ενωτικός υποψήφιος.

«Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει την Αλβανία να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα περισσότερο από μένα,» είπε.

«Αυτοί που με κατηγορούν για διχαστικό θα πρέπει να κοιτάξουν τους ανθρώπους της Χιμάρας και τον ελληνικό λαό για να λάβουν την απάντηση.»

Πηγή: Reuters

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου