Συναντήσεις Γκατζογιάννη σε Ελλάδα και Αλβανία για την διοικητική διαίρεση της Χιμάρας

Συναντήσεις Γκατζογιάννη σε Ελλάδα και Αλβανία για την διοικητική διαίρεση της Χιμάρας

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ελλάδα και την Αλβανία, συναντήθηκα με τους ηγέτες των δύο χωρών όπου προχώρησα στην προώθηση φλεγόντων ζητημάτων που απασχολούν την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, με τη βοήθεια και του Αντιπροέδρου Μενέλαου Τζέλιου, ο οποίος ήταν μαζί μου στα Τίρανα. Πήγαμε στην αλβανική πρωτεύουσα για τον καθαγιασμό του υπέροχου νέου καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού. Κληθήκαμε σε αυτή την εκδήλωση διότι η ΠΟΑ (Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής) έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πείσει την αλβανική κυβέρνηση να δώσει γη στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να κτισθεί ο καθεδρικός ναός καθώς αδράξαμε της ευκαιρίας να συναντηθούμε με ηγέτες της Αλβανίας και της Ελληνικής Μειονότητας που ήταν επίσης παρόντες.

Σε συζητήσεις με τους Βασίλη Μπολάνο, πρόεδρο της Ομόνοιας, το Βαγγέλη Ντούλε, πρόεδρο του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου, και της Κωνσταντίνας Μπεζιάνης, η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου για τις μειονότητες, μάθαμε ότι τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα για την Ελληνική Μειονότητα είναι οι προσπάθειες των Τιράνων να εντάξουν στην περιοχή της Χιμάρας όπου κυριαρχείται από Έλληνες, μία παρακείμενη μουσουλμανική περιοχή, ούτως ώστε οι Έλληνες να μην είναι ποτέ σε θέση να εκλέξουν αξιωματούχους στην περιοχή τους στις επερχόμενες εκλογές, καθώς επίσης και την απροθυμία της Αλβανικής ηγεσίας να θεσπίσει ένα νόμο-πλαίσιο "για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων", όπως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει, και να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των Ελλήνων και όλων των άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία. (Αλβανικές εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες μου που στέκομαι δίπλα στο Μπολάνο στον καθεδρικό ναό και έγραψαν μακάβρια πρωτοσέλιδα με μεγάλα, έντονα γράμματα για την παρουσία μου στα Τίρανα. Τα άρθρα αυτά ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα, αλλά έδειξαν πόσο φοβούνται οι Αλβανοί εθνικιστές την αποτελεσματικότητα της ΠΟΑ).

Στις συνομιλίες μας με τους ηγέτες της μειονότητας συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να μιλήσουμε με μία φωνή για αυτά τα δύο κρίσιμα ζητήματα. Μπολάνος, Ντούλες και Μπεζιάνη θα εστιάσουν στην Αλβανία και εμείς θα επικεντρωθούμε στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (WCEA). Όσον αφορά την Ελλάδα, συμφωνήσαμε να μοιράσουμε τις προσπάθειές μας, όπου στον κ. Ντούλε ανατέθηκε να πιέσει για το ζήτημα τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και σε εμένα να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πράγμα το οποίο και έκανα. Μίλησα επίσης με τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος είναι ένα ηγετικό μέλος της Βουλής των Ελλήνων, και συμφώνησε να συναντηθεί με τον ηγέτη του κόμματός του και Υπ.Εξ. κ. Βενιζέλο, για να τον παροτρύνει να προωθήσει τα δύο αυτά ζητήματα στην αλβανική ηγεσία.

Χθες το βράδυ, συναντήθηκα με τον κ. Χρυσόστομο Δήμου, τον πρόεδρο της WCEA, και υποσχέθηκε να πιέσει τα αυτά τα ζητήματα σε ανθρώπους κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς η WCEA περιλαμβάνει Ηπειρώτες που ζουν στην Ευρώπη, έχει το δικαίωμα να φέρει τέτοια θέματα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο η ΠΟΑ ως μια αμερικανική οργάνωση αδυνατεί να το κάνει. Όπως μπορείτε να δείτε ενεργούμε σε όλα τα μέτωπα με την ΠΟΑ να ηγείται στις ΗΠΑ. Έχω ήδη κάνει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και θα πάω και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα για να δω γερουσιαστές και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. Αν κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο θέλει να έρθεις μαζί μου, παρακαλώ ενημερώστε με, όπως επίσης παρακαλώ το Γιώργο Ναννη, Δημήτρη Κούτουλα ή Χρυσοστομο Δήμου να ενημερώσετε αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε τη σύμβαση WCEA στα Ιωάννινα από τις 24 έως 27 Ιουλίου. Να έχετε ένα καλό καλοκαίρι και ελπίζω να σας δω όλους στα Ιωάννινα. Θερμούς χαιρετισμούς,

Νίκος Γκατζογιάννης
Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής

Προφυλακιστέος ο Βορειοηπειρώτης του κυκλώματος ηρ...
Το αντίστροφο αλβανικό... έπος
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη