Συνέντευξη Μάρτου για την διοικητική διαίρεση και την περίπτωση της Χιμάρας

Συνέντευξη Μάρτου για την διοικητική διαίρεση και την περίπτωση της Χιμάρας

Πρόσφατα ο Βορειοηπειρώτης βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντρέας Μάρτος δήλωσε πως η Χειμάρρα στη νέα εδαφική διαίρεση, θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό δημοτικό κέντρο που να συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα πρώην χωριά της Χιμάρας, συμπεριλαμβανομένων των ενσωματωμένων χωριών.

Ο κ. Μάρτος σε συνέντευξη για το περιοδικό "Mapo" δηλώνει ότι η περιοχή της Χειμάρρας, αν και τυπικά δεν ανήκει στις λεγόμενες «Μειονοτικές Ζώνες», εντούτοις πρέπει να αντιμετωπισθεί με προσοχή, έτσι ώστε το νέο διοικητικό τμήμα να λάβει υπόψη την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό υποδηλώνει σαφώς ότι η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας μπορεί να γίνει ένα με το Λούκοβο και έδρα την Χειμάρρα, αλλά όχι τόσο καλά με το χωριό Βρανίστι και έδρα την Αυλώνα. Αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα την πέμπτη επιλογή που προτείνεται από την κυβέρνηση, με 63 τοπικές μονάδες, στην οποία προτάθηκε η Χειμάρρα να αποτελέσει ξεχωριστό δήμο μαζί με το Λούκοβο.

ΕΡ: κ. Μάρτο, είστε μέρος της Επιτροπής για την εδαφική μεταρρύθμιση. Θα ήθελα να σας ζητήσω να εξετάσετε τις δύο επιλογές που έχει επιλέξει η Επιτροπή, η μία με 39 και η άλλη με 47 μονάδες. Ποια από τις δύο είναι η καλύτερη για εσάς, ή μήπως προτιμάτε μία ενδιάμεση;

ΑΠ: Κάτι στο μεταξύ των δύο. Μπορεί να γίνει κάτι επιπλέον για την 39η, αλλά να μην ταιριάζει στην 47η.

ΕΡ: κ. Μάρτο, το κοινό θα νομίζει ότι ενεργείτε είτε ως μέλος της μειοψηφίας, είτε ως διορισμένος από τους καταλόγους του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ως εκ τούτου, να σας θεωρήσω ως εκπρόσωπο της μειοψηφίας ...

ΑΠ: Όχι, είμαι ένας εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των μειονοτήτων.

ΕΡ: Ωστόσο, (για σας) προέχει η προστασία των συμφερόντων της μειοψηφίας

ΑΠ: Προστατεύονται εξ' ίσου τα συμφέροντα και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Τέλος πάντων, θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις για τις μειονοτικές περιοχές, δηλαδή την περιοχή Δέλβινο - Άγιοι Σαράντα , για 5 δήμους της Μειονότητας που εντάχθηκαν σε μια πόλη, όπως για τρεις δήμους, Αργυρόκαστρο, Πωγώνι και Δρόπολη που εντάχθηκαν σε μια μονάδα χωριστά. Ένας άλλος δήμος που έχει απομείνει στο Pustec, όπου είναι σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα, σύμφωνα με την δυτική επίδραση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με λίγα λόγια, υπάρχει συμφωνία με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΕΡ: Ποια είναι η άποψη σας για τον Δήμο της Χειμάρρας;

ΑΠ: Συζητήθηκε ότι η Χειμάρρα, σύμφωνα με τη νέα διοικητική και εδαφική διαίρεση, πρέπει να είναι το κέντρο μιας νέας μονάδας, αλλά για το ποια θα είναι η εδαφική σύνθεσή της, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί.

ΕΡ: Είναι αποδεκτός από εσάς ο τρόπος που προτείνεται στην τρίτη παραλλαγή, στην οποία η Χειμάρρα εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ξεχωριστή οντότητα και στη σύνθεσή της περιλαμβάνει τα χωριά που υπάρχουν στον δήμο της σήμερα και εκείνα του Λουκόβου και το Βρανίστι;

ΑΠ: Η Χειμάρρα είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση και δεν μπορώ να εκφραστω, δεν εκπροσωπώ την «ΟΜΟΝΟΙΑ» ή το «ΚΕΑΔ». Υποθέτω ότι υπάρχει περιθώριο για συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι θα βρούμε μια λογική λύση, λαμβανομένων υπόψη των χαρακτηριστικών της ιστορίας της επαρχίας, το να είναι μια λειτουργική περιοχή κλπ. Έτσι, υπάρχει μια εκτενής συζήτηση και πιστεύω ότι θα βρούμε μια λογική λύση.

ΕΡ: Ένα από τα βασικά κριτήρια που η Επιτροπή είχε αρχικά καθορίσει είναι οι νέες μονάδες να έχουν μια παράδοση στον πολιτισμό ή στην ιστορία. Στην περίπτωση αυτή, η Χειμάρρα με το Βρανίστι ή η Χειμάρρα με το Λούκοβο έχουν παρόμοιες παραδόσεις, για να μπορούν να αποτελέσουν μαζί μια νέα διοικητική μονάδα;

ΑΠ: Η Χειμάρρα με το Λούκοβο έχουν πολλά κοινά. Με το Βρανίστι δεν γνωρίζονται καλά, γι 'αυτό το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Αυτό συμβαίνει επειδή το Λούκοβο είναι μια περιοχή που μέρος της έχει το Μπόρσι και ανεβαίνει στην Nίβιτσα, κοντά στους Αγίους Σαράντα, που κάποτε ήταν μέρος της Χειμάρρας.

ΕΡ: Ενώ το Βρανίστι αναγνωρίζεται ως μέρος της Αυλώνας;

ΑΠ: Είναι μέρος της Αυλώνας, βρίσκεται γεωγραφικά στην άλλη πλευρά της κορυφογραμμής. Αλλά θέλω να πω ότι δεν είμαι σε θέση να δώσω μια οριστική εκτίμηση. Όμως, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και χωρίς να επιβαρύνεται από εθνικιστικά πάθη. Στην περίπτωση της Χιμάρας δεν μιλάμε για μια περιοχή που ανήκει συντριπτικά στην μειονότητα, όπως είναι η περίπτωση Δρόπολη, Pusteci ή η περιοχή Δέλβινο - Άιγοι Σαράντα. Εδώ έχουμε μια περιοχή που σε μεγάλο βαθμό, οι κάτοικοί της είναι ελληνικής καταγωγής και Ορθόδοξοι, αλλά κάποιοι δεν είναι ελληνικής καταγωγής, ή ανήκουν σε κάποια άλλη θρησκεία. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το πρόβλημα να επικεντρωθεί μόνο στην Χειμάρρα.

ΕΡ: Έτσι, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μειονοτική περιοχή;

ΑΠ: Όχι, λέω ότι η Χειμάρρα έχει μια μακρά ιστορία, πρέπει να είναι ένας ξεχωριστός χώρος που να είναι το κέντρο του νέου δήμου και πώς θα πρέπει να συζητηθεί η σύνθεση του δήμου αυτού. Οι Χειμαρριώτες με τους κατοίκους της Αυλώνας έχουν μια διαφορά. Πολλαπλασιάζονται τα εθνικά προβλήματα, γιατί ένας που κατάγεται από τις περιοχές ή τα χωριά γύρω από Χειμάρρα λέει ότι «Είμαι Χειμαρριώτης», ενώ αν κάποιος λέει πως είναι από την πλαγιά του βουνού, αυτό σημαίνει ότι «Είμαι απ' την Αυλώνα». Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, έχω να πω πως, από οικονομικής και γεωγραφικής πλευρας, η Χειμάρρα έχει μία ξεχωριστή ομορφιά και αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα.

Ἐπιμέλεια Κειμένου ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Εκατό χρόνια από τις μεγάλες αλλαγές στην Ηπειρο
Η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από...
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, 22:36

Εικόνα Captcha

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

X

Nope

Nope