Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Είμαστε συνηθισμένοι σε δυσκολίες

Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας έστειλε, από τη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε δυσκολίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη διάλεξη που έδωσε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Κάνοντας συνοπτικό απολογισμό του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέφερε ότι «πάντα, όταν βρίσκομαι στην Αμερική, σκέφτομαι πόσο δυναμική είναι η κοινωνία αυτή και πόσο η Ομογένεια, όχι απλώς παρακολουθεί, αλλά είναι βασικός παράγων αυτής της δυναμικότητος, ακτινοβολώντας ένα πνεύμα το οποίο ξεκινάει τα παλιά παλιά ελληνικά χρόνια, περνάει από το Βυζάντιο και εξακολουθεί να ακτινοβολεί και σήμερα».

Αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στο μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ο κ. Αναστάσιος υπογράμμισε ότι «όσο για τις δυσκολίες τις οποίες έχουμε, είμαστε συνηθισμένοι σε δυσκολίες. Τα δέντρα που είναι στα ψηλά βουνά είναι πιο γερά και όταν έρχονται τα χιόνια», όπως είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική παρουσία» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την πρόοδο της Εκκλησίας στην Αμερική.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είχαμε την εξαιρετική ευκαιρία να έχουμε μαζί μας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, όχι μόνο με τη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ, με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα, αλλά και με τη Λειτουργία στον Καθεδρικό μας Ναό, καθώς και με την αποψινή διάλεξή του, με την οποία τιμήσαμε τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα».

Καταλήγοντας, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής τόνισε ότι «είναι μεγάλο δώρο του Θεού να έχουμε μαζί μας μια αρχιερατική και ακαδημαϊκή προσωπικότητα τέτοιου μεγέθους, μέσα σ' αυτές τις λίγες μέρες».

Στην εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο διευθυντής της Ελληνικής Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ενώ συμμετείχε η Αρχιεπισκοπική Βυζαντινή Χορωδία και το πρόγραμμα παρουσίασε ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας.

Το θέμα της διάλεξης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου ήταν: «Στη γραμμή των Πατέρων: Η δυναμική ερμηνεία της παραδόσεως των Τριών Ιεραρχών».