Φρέντης Μπελέρης: «Όχι μόνον κερδίζουμε, αλλά αυτή τη φορά το πιστεύουμε κιόλας»

Φρέντης Μπελέρης: «Όχι μόνον κερδίζουμε, αλλά αυτή τη φορά το πιστεύουμε κιόλας»

Για τα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου μιλά στο Liberal ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης, με φόντο τη δημοτική κάλπη της 14ης Μαΐου στην Αλβανία και την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία σε έναν τόπο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σημασία για την ελληνική μειονότητα.

Ο αποκλεισμός που υφίστανται στην καθημερινότητά τους οι Έλληνες παραμένει, και η εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας-Τιράνων είχε κυρίως συμβολικό αντίκτυπο, επισημαίνει ο κ. Μπελέρης, τονίζοντας ότι η δίκαιη επίλυση του περιουσιακού ζητήματος ήταν και είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος για την ευημερία και την ανάπτυξη» της Χειμάρρας σε μία Αλβανία που αναζητά τη θέση της στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Φρέντης Μπελέρης διαβεβαιώνει για το αδιάβλητο της διαδικασίας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές· επισημαίνει πως το κλίμα είναι θετικό, όμως τονίζει πως όλα θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή, και «πρωτίστως από τη συμμετοχή των συμπατριωτών που ζουν στην Ελλάδα», στους οποίους και απευθύνει κάλεσμα να προσέλθουν και να ψηφίσουν.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κύριε Μπελέρη 14 Μαΐου δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και εσείς υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας. Τι καθοδήγησε την απόφασή σας;

Για εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μέσα στο καθεστώς Χότζα, που πήραμε το δρόμο για την Ελλάδα τη δεκαετία του '90, είτε επιστρέψαμε στα πάτρια εδάφη, όπως εγώ με την οικογένειά μου το 2015, είτε όσοι παρέμειναν όπου αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη, η Χειμάρρα είναι το κέντρο του κόσμου. Μας συνδέει με τα προγονικά εδάφη ένα άρρηκτο νήμα ιστορίας και πολιτισμού. Θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να προκόβει και τον ελληνισμό του να ευημερεί στον τόπο του.

Συνεπώς θεωρείτε ότι η υποψηφιότητά σας έχει και εθνική διάσταση;

Εξαρτάται από την εθνική ευσυνειδησία καθεμιάς και καθενός. Πιστεύω ότι για τους συμπατριώτες που στέριωσαν στην Ελλάδα είναι. Όμως θα πιάσει τόπο εάν συμμετέχουν μαζικά, εάν αφιερώσουν μία ημέρα στην Χειμάρρα, όχι μόνον εις μνήμη των προγόνων μας, αλλά πρωτίστως για το μέλλον των παιδιών μας. Αρκεί μία ημέρα για να αλλάξουν όλα προς το καλύτερο στην Χειμάρρα, και αυτή είναι η 14η Μαΐου 2023.

Για να γίνει βέβαια αυτό χρειάζεται μια διάφανη εκλογική διαδικασία, καθώς στο παρελθόν τόσο το ΚΕΑΔ όσο και η Ομόνοια, εσείς είστε και πρόεδρος του παραρτήματος στη Χειμάρρα, έχουν καταγγείλει νοθεία στις εκλογικές διαδικασίες. Έχει συντελεστεί κάποια πρόοδος επ' αυτού; Διασφαλίζεται η διαδικασία;

Η διαδικασία είναι 100% διασφαλισμένη. Πρώτον, γιατί άλλαξε η διαδικασία ταυτοποίησης των ψηφοφόρων, είναι ψηφιακή με αποτύπωμα, και δεύτερον, γιατί σε κάθε εκλογικό κέντρο και κέντρο καταμέτρησης αυτή τη φορά θα έχουμε αντιπροσώπους δικούς μας, αλλά και των κομμάτων της συμμαχίας όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Συνεπώς, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να διαβεβαιώσω κάθε συμπατριώτη ότι η ψήφος του μετράει, δηλαδή συμμετέχει, ψηφίζει, κερδίζει.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική εθνική μειονότητα;

Οι Έλληνες στη Χειμάρρα είμαστε η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Ο απερχόμενος δήμαρχος, με θητεία 12 ετών, ήταν περισσότερο «υπάλληλος» του κόμματός του και λιγότερο ή καθόλου δήμαρχος. Δίχασε τους πολίτες, εξυπηρέτησε τους προσωπικούς και κομματικούς του φίλους και έκλεισε την πόρτα του στους υπολοίπους.

Για τον ελληνισμό του Δήμου Χειμάρρας, υπήρξε εχθρικός και αλλοτριωτικός, αφού όχι μόνο δεν συνέβαλε στην επίλυση του ιδιοκτησιακού, αλλά πρωταγωνίστησε σε αδικίες. Η δίκαιη επίλυση του περιουσιακού ζητήματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ευημερία, την ανάπτυξη και την επιστροφή των ξενιτεμένων μας ή την αξιοποίηση από μέρους τους της προγονικής τους περιουσίας.

Γι' αυτό η κατακύρωση των περιουσιών μας, η σύσταση Λυκείου και κυρίως η άσκηση των δικαιωμάτων μας ως πολίτες μιας Αλβανίας που αναζητά την θέση της στον ευρωπαϊκό χώρο είναι προτεραιότητα μας. Για τον ελληνισμό της Χειμάρρας είναι αναγκαιότητα τώρα, όχι για την επόμενη θητεία, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες.

Κατά πόσο υπήρξε πρόοδος με την εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας-Τιράνων;

Υπήρξε, κυρίως σε συμβολικό επίπεδο. Μεγαλύτερο ρόλο όμως για εμάς στη Χειμάρρα διαδραμάτισε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μια ιστορική στιγμή που από μόνη της αναδεικνύει το μέγεθος του ανδρός, αλλά και την ελληνικότητά μας.

Αλλά άλλο οι ηγεσίες και οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και άλλο η καθημερινή ζωή των ανθρώπων στα χωριά τους που υφίστανται καθημερινά στο πετσί τους τον αποκλεισμό.

Γιατί η Χειμάρρα είναι ο πλέον προνομιακός τόπος για την στρατηγική επιλογή της Αλβανίας στην τουριστική ανάπτυξη. Γι' αυτό, την τελευταία πενταετία γίνονται επενδύσεις, όμως ο τόπος δεν αλλάζει. Αντίθετα, υποβαθμίζεται, γιατί είναι όλα άναρχα και κυρίως αποκλείονται οι ντόπιοι -πολύ περισσότερο εμείς οι Έλληνες- εφόσον δεν παίρνουμε στα χέρια μας τις πατρικές μας περιουσίες. Συνεπώς, τώρα που καθορίζεται η πορεία του τόπου για τις επόμενες δύο δεκαετίες, είναι η ώρα να πάρουμε την μοίρα μας στα χέρια μας.

Ποιο είναι το κλίμα καθ' οδόν προς την τοπική κάλπη της 14ης Μαΐου σε έναν δήμο που ο Έντι Ράμα θέλει ο υποψήφιός του να κερδίσει πάση θυσία;

Ο Έντι Ράμα είναι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Είναι έξυπνος άνθρωπος και σας διαβεβαιώνω ότι εμένα ως δήμαρχο θα με σεβαστεί περισσότερο και θα συνεργαστεί καλύτερα, θέλοντας και μη, από ότι με τον σημερινό που τον αντιμετωπίζει ως «κομματικό του υπάλληλο».

Προσωπικά διαθέτω, και το έχω αποδείξει 30χρόνια υπερασπιζόμενος τα δίκαια του ελληνισμού, το ανάστημα, τις γνώσεις και τη διάθεση για δουλειά, ώστε ο τόπος μας, τα χωριά μας, ο Δήμος Χειμάρρας, τόπος ευλογημένος από το Θεό με ικανούς και άξιους ανθρώπους, να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ως προς το πολιτικό κλίμα, όπως το διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και οι συζητήσεις στα χωριά μας, είναι για πρώτη φορά εξαιρετικά θετικό. Φαίνεται ότι όχι μόνον κερδίζουμε, αλλά αυτή τη φορά το πιστεύουμε κιόλας. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή -πρωτίστως από τη συμμετοχή των συμπατριωτών που ζουν στην Ελλάδα. Γι' αυτό τους ζητώ την 14η Μαΐου να την χαρίσουν στη Χειμάρρα, δίνοντας μια ευκαιρία στον τόπο μας, στον ελληνισμό του.

Ευαγγελία Μπίφη - liberal.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου