Τρία θραύσματα από τον Παρθενώνα θα επιστρέψει ο Πάπας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τρία θραύσματα από τον Παρθενώνα θα επιστρέψει ο Πάπας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τρία θραύσματα, μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται σήμερα στα Μουσεία του Βατικανού, πρόκειται να δώσει ο Πάπας Φραγκίσκος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα, στέλνοντας πιθανότατα μήνυμα στο Βρετανικό Μουσείο. Το Βατικανό γίνεται έτσι το τελευταίο παράδειγμα κράτους που επέστρεψε τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο μεταξύ αυτών που δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, επισημαίνει το Bloomberg.

Η χειρονομία αυτή χαρακτηρίζεται ως «σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας να συνεχίσουμε στην οικουμενική οδό της μαρτυρίας της Αλήθειας». Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στη δήλωση της Αγίας Έδρας, ο Πάπας Φραγκίσκος «αποφάσισε να δώσει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β', τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, που φυλάσσονται προσεκτικά επί αιώνες στις Συλλογές των Ποντιφίκων και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

Πρόκειται για τρία θραύσματα που έφτασαν στη Ρώμη τον 19ο αιώνα υπό άγνωστες συνθήκες. Το πρώτο είναι το κεφάλι ενός αλόγου που προήλθε από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και ήταν μέρος ενός από τα τέσσερα άλογα της θεάς Αθηνάς, στη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής. Στη συνέχεια, υπάρχει το κεφάλι ενός αγοριού που κρατά ένα δίσκο, πιθανότατα προσφέροντας αναθήματα στη θεά ως μέρος της πανηγυρικής πομπής των Παναθηναίων. Το παιδί πρέπει να ήταν μέρος της ζωφόρου.

Τέλος το τρίτο θραύσμα είναι ένα γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι που βρισκόταν σε μια από τις μετόπες που ήταν τοποθετημένες στη νότια πλευρά του ναού, όπου απεικονιζόταν η κενταυρομαχία, η συμπλοκή μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών.

«Πριν από ένα χρόνο, ο Ιερώνυμος και ο Πάπας είχαν συναντηθεί με αφορμή το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Κύπρο και την ελληνική πρωτεύουσα, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου. Και οι δύο είχαν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο της αδελφοσύνης και της ειρήνης. Ο Φραγκίσκος, με την ευκαιρία, είχε αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξαν οι Καθολικοί έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών.

vaticannews.va

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου