Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν» Οδυσσέας Μπόρος κατέθεσε πρόταση ονοματοθεσίας πλατείας της Πόλης σε «Πλατεία Βορείου Ηπείρου». Συγκεκριμένα, η πρότασή του που θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
Πλατεία Βορείου Ηπείρου
H Ιστορία δείχνει ότι οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να κρατούν ζωντανή τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, τη Σημαία και την Ελευθερία. Τιμώντας τους ήρωές μας, δικαιώνουμε τις πράξεις τους και θυμίζουμε σε όλους ότι υπάρχει τρόπος να νικάμε τη λήθη.
Αυτό το πνεύμα υπηρετούσαν και υπηρετούν οι Βορειοηπειρώτες ήρωες, που θυσιάστηκαν ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας. Εκεί ενώνονται οι αγωνιστές του 1821, οι ήρωες του αγώνα για την Αυτονομία, οι μάρτυρες της περιόδου 1940-1950 στην Γλύνα, στη Χειμάρρα, στη Σωπική, στη Βάνιστα, στη Δερβίτσανη, στους Αγίους Σαράντα, στο Αλύκο, στην Άνω Επισκοπή και αλλού, οι δολοφονηθέντες από το καθεστώς Χότζα, τα γυναικόπαιδα του Αλύκο όταν ξεσηκώνονταν ενάντια στο καθεστώς του Αλία, οι Πέντε της «Ομόνοιας» που αρνούνταν την υποταγή στην Δίκη των Τιράνων, ο Αριστοτέλης Γκούμας όταν έλεγε στους δολοφόνους του ότι μιλάει τη γλώσσα των προγόνων του, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας όταν σημαιοστόλιζε το χωριό του, βασισμένος στα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και τόσοι άλλοι που δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν και ν’ αναφερθούν. Αυτό το πνεύμα προσπαθεί διαχρονικά να τσακίσει το Αλβανικό καθεστώς, με τις συνεχείς προσπάθειες αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Δεν τα έχουν καταφέρει και δεν θα τα καταφέρουν, γιατί οι ρίζες του είναι ποτισμένες με το αίμα μια μακράς σειράς ηρώων που αγωνίστηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν για τα δίκαια των Ελλήνων.
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα μπορεί και πρέπει να γίνει γέφυρα μεταξύ του Αλβανικού και του Ελληνικού λαού και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και για να γίνει τέτοια, πρέπει να νιώθει περήφανη και ισχυρή. Πρέπει να έχει δίπλα της το Ελληνικό Κράτος, ως στυλοβάτη των δικαιωμάτων της και της ευημερίας της.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, αναγνωρίζοντας το χρέος για ηθική στήριξη και αναγνώριση του αγώνα και τη θυσίας των Βορειοηπειρωτών για τα δικαιώματά τους, ως πρώτο βήμα, αποφασίζει την έναρξη των προβλεπόμενων διαδικασιών ονοματοθεσίας Πλατείας της πόλης σε “Πλατεία Ηρώων Βορείου Ηπείρου”.
Με την απόφαση αυτή ο Δήμος Λαρισαίων στέκεται δίπλα στην πολυπληθή κοινότητα των Βορειοηπειρωτών της πόλης, μια κοινότητα η οποία έχει αφήσει το σημάδι της, όχι μόνο με την εργατικότητα και την αξιοσύνη των μελών της, αλλά και προσφέροντας στο Δήμο ένα από σημερινά σημεία αναφοράς του, τον Μύλο του Παππά, αφού η συγκεκριμένη οικογένεια έλκει την καταγωγή της από το χωριό Σελλειό Αργυροκάστρου της Βορείου Ηπείρου.
H ονοματοθεσία “Πλατείας Ηρώων Βορείου Ηπείρου” θα λειτουργήσει ως σημείο διαρκούς συλλογικής μνήμης που θα αντικατοπτρίζει τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με την ιστορία των κοινοτήτων που την αποτελούν.
Σημείωση:
Η παρελκυστική τακτική της Δημοτικής Αρχής με την αποστολή ερωτήματος στο Υπουργείο Εξωτερικών είναι τουλάχιστον ατυχής και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, το οποίο όχι μόνο χρησιμοποιεί τον όρο “Βόρειος Ήπειρος” σε επίσημα ΦΕΚ (επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο), όχι μόνο αποδέχεται την ύπαρξη Βορειοηπειρωτών μέσα από τις δεκάδες ΝΟΜΙΜΕΣ οργανώσεις Βορειοηπειρωτών, όχι μόνο έχει προβεί σε ονοματοθεσίες δρόμων και πλατειών σε ένα πολλές πόλεις της χώρας, όχι μόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε πρόσφατα εντός της Βουλής των Ελλήνων στους «αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες», αλλά αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο πασίγνωστο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στους Ανδριάντες των Ευεργετών του Έθνους, πίσω από τα περισσότερα ονόματα, δεσπόζει ο όρος “ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ”.
πηγή:onlarissa.gr
Σχόλια